Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privatisering med folkaktiermöjlig lösning för Sörgården

Planer att bilda ett lokalt bolag för att driva såväl äldreomsorg som förskola och skola finns i Grythyttan. Det skulle ske med så kallade folkaktier.

Annons

De vill undersöka möjlighetarna att ta saken i egna händer. En grupp invånare i Grythyttan har på allvar börjat diskutera att bilda ett lokalt aktiebolag som bygger på att ägandet sprids på så många grythyttebor som möjligt. Man pratar om folkaktier där varje aktie ska uppgå till 1 000 kronor och ingen ska kunna teckna mer än tio totalt.

Arbetsgruppen Egna händer har bildats bestående av Eva Hansen, Sture Beckman och Wilhelm Tham.

– Idéerna är födda ur frustration. Vi vill hitta ett alternativ till den styrande majoritetens planer, säger Sture Beckman.

Eva Hansen framhåller att man står vid sidan av politiken och ska vara oberoende.

– Vi vill värna om det som finns. Jag och många med mig är angelägna om att ha en fin service i Grythyttan. Det är enda sättet för att få företag att etablera sig och folk att flytta hit.

Det är oron kring nedläggningsplanerna av Sörgårdens särskilda boende som får Grythyttans invånare att mobilisera sig. Planer man tror kan få fler oönskade effekter på såväl barnomsorg som skola. Man pratar därför om privatisering.

–  Vi vill vara redo att ta över om det skulle behövas, säger Eva Hansen.

Intresset är enligt henne stort. Redan nu har cirka 80 personer förhandstecknat sig att gå in i bolaget.

Ett informationsmöte där företagsidén ska presenteras sker den 20 februari i Måltidens hus. Då hoppas man kunna hålla en konstituerande stämma och i samband med den sker också aktieteckning.

Mer läsning

Annons