Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projekt ska hjälpa äldre människor att må bra

Hela livet ska vara det bästa möjliga. Passion för livet är ett projekt där äldre får verktygen för att kunna må bra. PRO i Hällefors har nappat på idén.

Annons
Passion för livet. Else-Britt Book, Lars-Erik Book, PRO Hällefors.

Människor mår bäst av att vara aktiva oavsett ålder. Problemet med åldrandet är att möjligheterna kan bli svårare, men det finns alltid vägar att gå för att hitta lösningar.

Projektet Passion för livet fokuserar på att engagera äldre att själva ta tag i situationen.

Att bli äldre innebär ofta att oberoendet inte är lika självklart. Det i sin tur kan leda till upplevelsen av att livskvaliteten blir sämre. En negativ spiral kan bli följden, där välmåendet stryker på foten.

Kontroll över livet

Det är viktigt för människor att ha kontroll över sina liv. Det förändras inte för att människor blir äldre, snarare tvärtom. En äldre människa mår bättre av att känna sina egna förutsättningar och leva så bra som möjligt utifrån dem.

Om detta handlar projektet Passion för livet. Här ska en positiv spiralgång skapas, där aktivitet skapar välmående och i sin tur ökar den aktiva delen av livet.

– Någon form av träffar ska starta, men innehållet är inte bestämt. Tanken är att utgå från deltagarna och deras önskemål, säger Lars-Erik och Else-Britt Book.

Skapa förutsättningar

PRO vill verka för att skapa förutsättningar för ett hälsosamt liv för äldre. Men det bygger också på eget engagemang. Inom projektet kan kunskap förmedlas som blir verktyg till ökad livskvalitet. I mångt och mycket handlar det om att skapa medvetenhet.

– Alla delar i livet kan tas upp - kost, bostäder, sjukvård, fysisk aktivitet, sociala kontakter och mycket mer, säger Lars-Erik.

– Behoven är ofta mycket individuella, men ensamheten kan ofta vara tärande, leda till isolering och depression, säger Else-Britt.

Den mentala delen är viktig, att få äldre att hitta livsglädje trots svårigheter som ofta hör åldrandet till. Krämpor och personliga förluster blir vanligare ju äldre vi blir.

– Det finns mycket som är bra och trevligt. Där ska tyngdpunkten läggas. Det ska vi hjälpa varandra med, säger Else-Britt.

Mer läsning

Annons