Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projekt ska utveckla Hjulsjö och Bredsjö

Kommunstyrelsen vill att Hällefors deltar i ett utvecklingsprojekt för landsbygden.
Men fokus ska ligga på Hjulsjö och Bredsjö, inte Grythyttan som länsstyrelsen har föreslagit.

Annons

Det är länsstyrelsen som erbjudit Hällefors kommun att vara med i ett projekt där lokala utvecklingsplaner för landsbygdsutveckling ska göras.

Detta sker i samverkan med Länsbygderådet och organisationen ”Hela Sverige ska leva”.

Länsstyrelsen föreslog att Hällefors skulle ta fram en lokal utvecklingsplan för Grythyttan. Det tyckte inte kommunstyrelsen som i stället föreslår Hjulsjö–Bredsjö.

Vill bredda satsning

– Vi driver redan ett framgångsrikt arbete med att utveckla Grythyttan i projekt Innovativa, attraktiva Grythyttan. Det är viktigt att vi nu breddar satsningarna i hela kommunen. Hjulsjö förlorade först byskolan och sedan byaffären och det känns helt rätt att vi gör en satsning i den delen av kommunen också, säger Ritha Sörling (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Komunfullmäktige har redan tidigare antagit ett måldokument för denna mandatperiod med rubriken ”Hela Hällefors ska leva” och att vara med i arbetet med lokala utvecklingsplaner anses ligga i linje med det måldokumentet.

Kostar inga pengar

Det krävs ingen medfinansiering av kommunen i projektet förutom arbetsinsatser. Kommunen ska vara en part i arbetet i utvecklingsgruppen som nu ska utses.

Denna grupp ska bygga på ett lokalt engagemang och ska representera åsikter och synpunkter från såväl enskilda medborgare som föreningar, företag, kommunen och andra myndigheter.

Målet är sedan att jobba fram ett kommunalt dokument med specifika lokala utvecklingsidéer om Hjulsjö-Bredsjö. Detta dokument ska sedan finnas med när kommunen jobbar med framtida planerings- och utvecklingsfrågor. Tillväxtverket finansierar projektet.

Mer läsning

Annons