Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protest om biblioteksflytt överlämnad till politiker

Protestlistorna mot förslaget att flytta biblioteket till Formens hus blir en del i beslutsprocessen, säger bildningsnämndens ordförande Allan Myrtenkvist (S).

Annons
Protest överlämnad. Ann-Britt Strömqvist, initiativtagare till namninsamlingen, lämnar över resultatet till bildningsnämndens ordförande Allan Myrtenkvist (S).

Listorna utlagda i april har samlat 1289 namn. I går lämnade Ann-Britt Strömqvist över luntan till Allan Myrtenqvist.

– Jag är glad att det framkommer vad medborgarna tycker, säger Ann-Britt Strömqvist.

Bakgrunden är ett förslag från förra bildningsnämnden med Stefan Backius (V) som ordförande. Backius har förordat en flytt av verksamheten till Formens hus. Han såg utvecklingsmöjligheter och en framtida mötesplats.

Därefter har en ny majoritet tagit plats på arenan. I dag är vänsterpartiet i opposition och kommunen styrs av S, M, GL och KD. Allan Myrtenkvist vill inte säga något om bibliotekets framtid, den frågan utreds fortfarande.

– Även Formens hus ses över, men vi ska inte bara fylla ett hus med något för att det är tomt. Verksamheten måste fungera, säger Myrtenkvist.

Placeringen av biblioteket är viktig framhåller Myrtenkvist i samtal med Ann-Britt Strömqvist. De insamlade namnen spelar också roll i beslutsprocessen.

– Självklart, detta är vad många tycker, säger Myrtenkvist.

Biblioteksverksamheten

Kommunens biblioteksverksamhet i Hällefors drivs på entreprenad av Hellefors bokhandel AB sedan 1993.

Nu utreds om driften ska vara kommunal eller fortsatt entreprenad. Nuvarande avtal går ut augusti 2014.

Kommunen hyr lokal i centrumhuset för 650 000 kronor per år. Hyresavtalet med en uppsägningstid på nio månader sades upp för omförhandling december 2012, men ett nytt avtal har träffats. Om ett politiskt beslut fattas om att flytta bibliotket har kommunen sex månaders uppsägningstid. Annars löper hyresavtalet vidare som tidigare.

Mer läsning

Annons