Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prylar under klubban

Nu går Hälleforsbornas skänkta prylar under klubban. Auktionen på hembygdsgården är tillbaka efter ett uppehåll.

Annons
Förutom saker som Hälleforsborna skänkt rensar också hembygdsföreningen bland sina föremål och tar med på auktion. Här ett tråg från minst 1800-talet visar Remy Olsson och Kjell Bäcklund.

– Det är ett sätt att få in pengar till föreningen, förklarar Remy Olsson, som ser till att auktionen fungerar. Han och Kjell Bäcklund är i gång och förbereder och bär grejer.

Förra året blev det ingen auktion, utbudet var inte tillräckligt. Men i år blir det nu på lördag och då hoppas Remy att det kommer mycket folk. Både de Hälleforsbor som skänkt grejerna och de som ropar in stöttar hembygdsförening, förklarar han.

Hembygdsföreningen passar också på att gallra ut en del av sina föremål ur samlingarna som får gå med på auktionen. Det blir förstås auktionens äldsta utrop. Däribland gamla brandsprutor, baktråg, klyvsågar och annat ålderdomligt.

Föreningen har en hel loge full med skänkta prylar, allt från en kamin från Ankarsrum till skåp, kopparsaker, cykel, en vas från 40-50 talet som är en av Remys egna favoriter. Och en gammal soffa av trä. Hembygdsföreningen har också ett stående loppis men när det blir tillräckligt mycket prylar ordnar föreningen auktion.

– Själv tycker jag det roliga med auktioner är det sociala, att få träffa folk, säger Remy.

Det som inte blir sålt skänks vidare till hjälporganisationer.

Samtidigt som auktionen hålls i Hällefors ordnar Grythyttans hembygdsförening loppis vid sockenstugan i Grythyttan.

Full loge. En hel loge med föremål går under klubben på lördag. Remy Olsson och Kjell Bäcklund jobbar med att förbereda auktionen.

Mer läsning

Annons