Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riktig snö ett måste för Lo-spåret

Snöbristen skapar problem för Hällefors skidklubb. I dag är det ovisst om Lo-spåret kan köras. Natursnö är ett måste.

Annons
Räcker inte. Ett lätt snötäcke har lagt sig, men räcker inte för att arrangera Lo-spåret. Hällefors skidklubb hoppas på mer natursnö.

Visserligen har en smula kyla dragit in över landet och verkar stanna några dagar. Men vädret går inte att lita på. Hällefors skidklubb har möte på måndag kväll då de ska diskutera bland annat om tävlingen Lo-spåret ska ställas in eller inte.

– Väderleksrapporterna hittills har inte sett särskilt lovande ut. Kommer både snö och kyla snart kan det gå vägen. Vi kommer inte att ställa in i första taget, utan ska ha is i magen, säger Rolf Berglöf i klubbstyrelsen.

Klubben hade redan tidigare beslutat flytta tävlingen en vecka framåt, med tanke på snön.

– Vid något tidigare tillfälle då vi tvingats ställa in tävlingen på grund av snöbrist så har snön kommit veckan efter. Det brukar vara lite säkrare i slutet av januari, säger ordförande Gunnar Spelkvist.

Tillverkning av snö genom snökanoner är en möjlighet, men Gunnar Spelkvist säger att det förmodligen inte blir någon snötillverkning i år. Förutom att kyla under en längre tid krävs är det en kostsam apparat.

– Snötillverkningen är inte gratis och det är pengar vi aldrig får tillbaka. Det tar omkring ett par veckor från att vi börjar tillverka till att snön är ute i spåren. Det krävs stora ideella insatser för att genomföra en sådan process. Det gäller att tänka efter noga innan ett sådant beslut. Om det är lönsamt. Vi är en liten klubb med lite pengar, säger Spelkvist.

Förhållandena ute i markerna är också svåra för närvarande.

– Problemet är att det inte finns någon tjäle i backen. Det går inte att köra ut snön. Även om temperaturen är okej och det går att göra snö kan vi inte få ut den i spåren. Fordonen är för tunga, säger Rolf Berglöf.

Klubben måste i det här läget förlita sig på natursnön.

– Underlaget på banorna är så bra att det inte behövs så stora mängder för att vi ska få ihop spår. Kanske ett par tre decimeter. Får vi ihop snö till ett spår på 5 kilometer kan det räcka, för att klara Lo-spåret, säger Berglöf.

Lo-spåret på 40 km ingår i Bergslagsklassikern tillsammans med Koppartrampen på cykel, Lindesimmet och löpartävlingen Norasjön runt. En plan B finns om Lo-spåret ställs in. Då ska skidtävlingen Hälleforsrännet i mars ingå i klassikern i stället. Tävlingen som normalt är 20 km lång förlängs till 30 km.

– Ingen som påbörjat sin klassiker ska missa något. Om det inte finns snö ens då och vi tvingas ställa in även den tävlingen får vi vänta till nästa år. Så fort det finns snö arrangeras en tävling som gör deltagare kvalificerade till Bergslagsklassikern. Alla som påbörjat ska självklart kunna ta sin klassiker, säger Rolf Berglöf.

Mer läsning

Annons