Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risker i slöjdsalen på Klockarhagsskolan

Brister i träslöjdssalen på Klockarhagsskolan har inte åtgärdats, till exempel saknas markerade riskzoner vid maskiner. Nu kopplas Arbetsmiljöverket in i ärendet.

Annons

Redan i november 2011 påpekade huvudskyddsombud Christina Persson bristerna i slöjdssalen.

– Undervisning har skett i salen sedan höstterminen 2011 och från den 12 januari i år flyttades all undervisning dit, bland annat med elever i årskurs 3. En träslöjdssal är en farlig arbetsmiljö och efter att jag påtalat bristerna för arbetsgivaren i november hände ingenting på fjorton dagar, berättar Christina Persson.

Begär förbud

En skyddsrond genomfördes den 12 december tillsammans med arbetsgivaren.

Nu har en skriftlig begäran, daterad den 14 januari 2012, om föreläggande eller förbud enligt arbetsmiljölagen kapitel 6:6 angående träslöjdsalen skickats till Arbetsmiljöverket från huvudskyddsombudet.

– Jag har varken fått en handlingsplan, en tidsplan eller en riskbedömning från arbetsgivaren, förklarar Christina Persson.

I begäran till Arbetsmiljöverket påpekas ett flertal punkter som, enligt huvudskyddsombudet, kräver åtgärd.

Tre riskområden

Tre av punkterna bedömmer såväl skyddsombud som skolledning som riskområden som med absolut nödvändighet ska åtgärdas.

Det är avsaknad av markerade riskområdeszoner på golvet vid maskiner, skylt som visar utrymningsvägar samt en skylt vid virkesförrådet som säger att maxgränsen för lyft är 25 kilo.

Andra påpekanden är att det saknas höj- och sänkbara bord till maskiner, att det inte finns tillräckligt med avställningsytor och arbetsbord samt att förvaringsskåpen för verktyg inte är funktionsdugliga.

Handlingsplan på gång

Den 23 januari ska parterna träffas igen och då ska en skriftlig handlingsplan, tidsplan och riskbedömning finnas klar, enligt rektor Helena Persson.

– Vi gick igenom påpekade brister i slöjdsalen den 12 december och det var jag själv som konstaterade att det saknades skylt för utrymningsvägar. De tre punkterna som bedöms som riskområden skulle egentligen redan vara åtgärdade, men det har inte skett. Det har missats helt enkelt.

– Vad gäller övriga punkter i huvudskyddsombudets sammanställning är det inte säkert att alla dessa åtgärdas. Vissa av punkterna kanske mer kan betraktas som önskemål.

Mer läsning

Annons