Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rubin stannar i väntan på sin efterträdare

Kyrkoherde Arne Rubin fyller 65 år i december och går egentligen i pension. Han stannar dock ett år extra inom Hällefors-Hjulsjö församling. Någon efterträdare finns nämligen inte.

Annons
Stannar. Kyrkoherde Arne Rubin passerar den magiska pensionsåldersgränsen 65 år i december. Han slutar dock inte att jobba.

Han är ensam präst igen inom Svenska kyrkans församling i Hällefors-Hjulsjö. Kollegan och komministern Desirée Grönvall kom till församlingen i början av 2010 men slutade för en annan tjänst i somras. Arne Rubin har därmed ett tungt lass att dra, men är beredd att fortsätta medan kyrkorådet jobbar med rekrytering av nya krafter.

Svårt att rekrytera

– Vi har kommit överens om att Rubin stannar i första hand ett år till. Under tiden söker vi efter en komminister. Annons finns ute hos arbetsförmedlingen, säger kyrkorådets ordförande Bo Nilsson.

Tanken är att den komminister som tar jobbet ska vara beredd att ta över som kyrkoherde.

– Det vore bra om någon kunde gå parallellt med Rubin under en tid, säger Nilsson.

Under många år har det visat sig svårt att rekrytera personer till prästtjänster i Hällefors.

– Det är synnerligen svårt att få tag i kyrkoherdar, men det är besvärligt i hela landet. Vårt geografiska läge gör det inte lättare. Att vara kyrkoherde ställer stora krav, det är inte bara att vara präst. Kyrkoherden ska vara chef över allt och även ha den ekonomiska delen.

Förhoppningen är ändå att få en kraft som är beredd att satsa i Hällefors-Hjulsjö och som väljer att stanna kvar några år.

– Vi vill ha kontinuitet och då är det inte bra om kyrkoherden byts ut för ofta.

För att backa upp och stötta Arne Rubin ordnar församlingen med lekmannagudstjänster. Kyrkvärdarna tar hand om gudstjänsterna någon helg ibland.

– Vid förrättningar, som dop, bröllop och begravningar, måste vi däremot ta in en vikarie. Det händer någon gång i månaden, säger Bo Nilsson.

Mer läsning

Annons