Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryck avgjorde Lospåret

Sistaårs-junioren Simon Sveder avgjorde årets upplaga av skidloppet Lospåret på andra varvet av sex. Tvåan ramlade då i saxbacken. Simon passade då på att rycka och det försprång han då fick kunde ingen ta in på de fyra återstående varven i omgivningarna kring Hurtigtorpet.

Annons
Segrare. Ohotad kunde hemmasonen Simon Sveder ta emot lagerkransen av kranskullan Victoria Spelkvist.

– I dag var det lättåkt, säger segraren som är från Hällefors men som tävlar för Högbo I Gästrikland. Fort gick det också. Jag måste vara nöjd.

Inför tävlingen var den snart 20-årige skidåkaren lite osäker på formen. Han blev sjuk efter jul och missade två veckors träning.

– Det har inte gått så bra som jag hoppats i vinter. Målsättningen var att ta en plats i truppen till junior-VM. Men det lyckades inte, då säsongsinledningen inte gick så bra.

Mästerskap väntar

Nu siktar Simon Sveder närmast på Svealandsmästerskapet i Ekshärad och junior-SM i Boden. I SM är siktet inställt på seger.

Årets start i Lospåret var den andra för Hälleforsgrabben i detta mångåriga lopp. Simon debuterade i fjol och blev då tvåa på samma distans, 40 kilometer.

– Det var kul att få vinna. Det kändes bra hela vägen, säger Simon, som hoppas få vara frisk resten av säsongen.

Spårning inspirerade

Lospåret kördes första gången 1963. I många år startade tävlingen i Sävsjön med målgång i Hällefors. Det var skidåkaren Sune Larsson som gav tävlingen dess namn.

– Han spårade ett lodjur från Hällefors till Sävsjön, en sträcka på 42 kilometer, säger tävlingsledare Rolf Berglöf, Hällefors SK.

Varierande intresse

Årets upplaga samlade 150 löpare i olika åldrar. Målsättningen var 100. Rolf Berglöf och hans kolleger är nöjda med uppslutningen.

– I fjol hade vi 82 deltagare, säger han. Så det är en klar förbättring. Men jämfört med de första åren är intresset mycket sämre. Som mest har vi haft mer än 1 000 startande.

Lospåret är en av de mest långlivade skidtävlingarna i distriktet. Loppet har körts årligen med några få undantag. Avbrotten har kommit under snöfattiga vintrar.

Många knattar. En del av de allra yngsta deltagarna fick hjälp av föräldrarna för att ta sig runt den några hundra meter långa banan.
Spurt. Linus Ryen Blåder, från Filipstad, spurtade i mål i god stil.

Mer läsning

Annons