Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säljer värme för miljarder

Fortum ska sälja all fjärrvärmeverksamhet utanför Stockholmsregionen, bland annat i Hällefors och Kopparberg. Det är en miljardaffär.

Annons

– Vi hade ambitionen att affären skulle vara klar till halvårsskiftet, men det har varit en otroligt komplicerad process, säger Leif Evaldsson, som sköter försäljningen åt Fortum.

Fortum vill sälja all sin fjärrvärmeverksamhet utanför Stockholm i ett paketpris. Ett nytt bolag, Fortum värme Alpha, bildas och i det bolaget placeras alla de anläggningar som Fortum alltså sedan säljer.

Den 1 september 2010 är Fortum värme Alpha i drift. I bolaget finns anläggningar i Hällefors, Grythyttan, Kopparberg, Gullspång, Kristinehamn, Grums, Torsby, Säffle, Avesta, Hofors, Hudiksvall och Nynäshamn. Sammanlagt 90 anställda ingår i det nya bolaget, som blir ett av landets största fjärrvärmebolag.

Vilka anläggningar som ska ingå i affären har förändrats under säljprocessen. I fjärrvärmeverket i Arvika hade Fortum 60 procent av aktierna. Arvika kommun utnyttjade den så kallade hembudsrätten och köpte Fortums aktier. Då försvann Arvika ur ”paketet”.

Hällefors kommun, som äger fem procent i Hällefors fjärrvärme, har valt att avstå från hembudsrätten.

Ytterligare en försening uppstod när Örebro kartongbruk tidigare i år lades ned. Fortum hade ett avtal att leverera ånga till brukets pappersmaskin. Kartongbrukets nedläggning tvingade Fortum att göra nya beräkningar beträffande sitt ”säljpaket”.

– Nu pågår processen med flera eventuella köpare och vi hoppas att affären är avslutad före årsskiftet, säger Leif Evaldsson.

FRÄGA: Vad är bolaget ni säljer värt?

– Det här är en miljardaffär, men om det handlar om en eller fyra miljarder kronor behåller vi för oss själva, svarar Evaldsson.

Mer läsning

Annons