Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete med Värmland föreslås

Politiska röster höjs för att Hällefors kanske borde prioritera samarbete med länstrafiken i Värmland i stället för i Örebro län.

Annons

Ett utredningsförslag om nya ägarförhållanden av Länstrafiken skapade en lång debatt i kommunstyrelsen. Det föreslås att Landstinget i Örebro län blir ensam ägare av Länstrafiken och att kommunerna medfinansierar stadstrafiken. För Hällefors del innebär förslaget en årskostnad på 2,3 miljoner kronor.

Ett remissyttrande från kommunen skulle godkännas av kommunstyrelsen vilket också skedde. Men först efter långa diskussioner.

– Varför är vi så fixerade vid länstrafik mot Örebro och Lindesberg? Det är dåliga bussförbindelser dit och Örebro lyssnar inte på vad vi tycker. Kanske är det Värmland vi ska samarbeta med i framtiden, sade Arne Rubin (KD).

Inte självklart

Christina Johansson (M) framhöll också att det inte ska vara självklart att Hällefors har Örebro som en given samverkanspartner.

– Kanske kan vi använda de här pengarna till Genvägen i stället, sade Johansson.

Genvägen är den persontågstrafik som går mellan Karlstad-Grängesberg via Grythyttan, Hällefors, Bredsjö och Ställdalen.

Även Lars-Göran Zetterlund (C) poängterade Värmland som mer attraktivt ur resesynpunkt framöver, med bra förbindelser till flera större tätorter där. Zetterlund tillade dock att han tyckte att Örebro länstrafik visst arbetade även för Hällefors bästa ur kommunikationssynpunkt.

Remissvaret godkändes med understrykande av kommunernas inflytande över kollektivtrafiken även med de nya ägarförhållandena. M och GL reserverade sig mot detta godkännande.

Mer läsning

Annons