Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Särskild miljögrupp ska kolla helheten

Kontrollen av hur skogsbolagen sköter skogsbruket ska länsstyrelsen sköta, men kommunens miljögrupp ska, utan att utpeka en speciell näring, övervaka allt miljöarbete i kommunen.

Annons

Det är svaret på den motion som Vänsterpartiet år 2009 lämnade till kommunfullmäktige med syfte att stärka kontrollen över skogsbolagen så att de sköter sina miljöåtaganden i samband med skogsavverkningar.

Policydokuement

V föreslog att en arbetsgrupp skulle jobba för att ett policydokument som anger hur kommunen ska agera när bolagen bryter mot de miljöcertifieringar de har åtagit sig att följa upprättas, att ett forum skapas så medborgare kan anmäla sådana överträdelser till kommunen och att kommunen ökar sin dialog med länsstyrelsen och skogsbolagen så att skogsbruket bedrivs så bra som möjligt.

Nu har V-motionen utretts. Svaret blev att länsstyrelsen är den myndighet som bevakar överträdelser inom skogsbruket och att medborgare kan vända sig dit i sådana här ärenden. Dessutom har kommunfullmäktige tillsatt en miljö-grupp som ska se över helheten med kommunens miljöarbete. Kommunen har också antagit ett måldokument som prioriterar hållbar tillväxt ur en social-ekologisk dimension.

Mer läsning

Annons