Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsar hårt på konfirmanderna

Fler konfirmander än på många år. Det har Hällefors-Hjulsjö församling just nu. Men så är satsningen lite annorlunda också.

Annons

Omkring 70 procent av alla elever i årskurs åtta har nappat på att konfirmera sig inom Svenska kyrkan och i Hällefors-Hjulsjö församling. Tidigare år har siffran legat på cirka 30 procent.

– Vi har medvetet satsat på konfirmanderna, säger kyrkorådets ordförande Bo Nilsson.

Att bara komma till grundskolan och ge information fungerar inte menar Nilsson. Kyrkan måste locka med något annat för att fånga de ungas intresse.

– Det gäller att hitta något som ungdomarna tycker är roligt och vi inledde med ett läger där alla fick testa att köra fyrhjulingar.

Stannade kvar

Kontakten var knuten och 25 ungdomar stannade kvar och valde att gå konfirmationskursen. Ytterligare ett läger i Kloten, som också fokuserade på upplevelse, har passerat och ett läger till i februari är att se fram emot. I maj hoppas Bo Nilsson att alla också ska fullfölja konfirmationen.

– Därefter gäller det att försöka bibehålla kontakten med ungdomarna. Vi har Kyrkans ungdom där tidigare konfirmander är aktiva.

Barnverksamheten är ytterligare en del inom församlingen där det sker en medveten satsning.

– Barn och ungdomar är vår framtid. Det är nödvändigt att vi får fart på dessa delar säger Nilsson.

Lyckat samarbete

Samarbetet med Hällefors kommun som hyr lokaler i kyrkans församlingshem för Familjecentralen är lyckosam.

– På så sätt knyter vi kontakter med föräldrar och barn. Det är bra. Ombyggnaden av församlingshemmet blev en nystart och en förutsättning för att kunna driva så mycket verksamhet som vi gör, och en förutsättning för framtiden.

Mer läsning

Annons