Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD: "Hällefors får inte bli avstjälpningsplats för invandrare"

När Lars-Erik Eriksson (SD) inledde kommunfullmäktiges allmänpolitiska debatt med att säga att Hällefors inte skulle vara en avstjälpningsplats för invandrare hade han också satt agendan för vad som skulle diskuteras.

Annons
- Hällefors har problem med en stor invandring som kommunen inte klarar av, sade Lars-Erik Eriksson (SD) när kommunfullmäktige hade sin allmänpolitiska debatt.

– Vi har problem i Hällefors med stor invandring. Det är svårt för kommunen att ta emot så många invandrare och det finns inga pengar att satsa, det är stora problem i omsorg och skola och vi får inte bli en avstjälpningsplats. Vi klarar inte integrationen i kommunen, sade Eriksson.

Eriksson fick sedan samtliga övriga partier i kommunfullmäktige emot sig.

– Vi har inte lyckats med integreringen av människor i samhället och utanförskap är något som många människor drabbats av. Men att peka ut och skylla alla problem på en enda grupp av människor är fel, sade Barbro Stein (GL).

Att säga att kommunen inte har råd att ta emot invandrare, som Eriksson antydde, reagerade bland annat Thomas Eklund (V) emot.

– Den dagen vi tvingas att äta varandra, den dagen kan vi inte hjälpa andra människor längre. Och där är vi inte. Det finns pengar, sade Eklund.

Christina Johansson (M) framhöll att kommunen har en större utmaning i att möta upp en förväntad arbetskraftsbrist inom tio år än att diskutera olika människors hudfärg.

Annalena Järnberg (S) jämförde Erikssons retorik med den som användes i Hitler-Tyskland på 1930-talet.

– Lars-Erik Eriksson levererar den ena osanningen efter den andra här i kommunfullmäktige, bland annat så har vi inte en dålig ekonomi i kommunen. Och Eriksson och jag har verkligen olika syn på mänskligheten. För mig handlar det om solidaritet och att kalla Hällefors för en avstjälpningsplats för invandrare är i min värld ett rasistiskt uttalande, sade Järnberg.

– Eriksson använder sig av samma typ av argument som förde nazismen till makten i Tyskland, fortsatte Järnberg.

Lars-Erik Eriksson svarade att han inte vet om han är en rasist eller inte.

– Jag tycker det är bra att vi kan föra den här debatten och att alla kan få säga vad de tycker, sade Eriksson.

Mer läsning

Annons