Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se världens största is-domino

Förra veckan invigdes isfestivalen i Sikfors, utanför Hällefors, med ett stort isblocks-domino. Nu byggs skulpturparken av is upp på sjön Sörälgen.

Annons

Se isblocksdominosuccén i en film av Paul Breddels, Mandemekee, här ovan. Längre ner på sidan finns en längre version av Paul Breddels.

– Över 200 konstnärer kommer på något vis ha medverkat i uppbyggandet av konstparken när vi är färdiga, berättar Sico Dob som är en av arrangörerna av Isstjärnan 2011.

Det blåser kallt över isen. Snön yr och himlen är gråmulen. De flesta isskulpturerna är för tillfället täckta med snö. En bit ut på isen arbetar en grupp människor med en stor isskulptur.

– Det blir en tresits-soffa av is, berättar Marc Metzner som är en av möbelkonstnärerna.

Det är tredje dagen i rad som gänget är här och jobbar med soffan.

– Det är lite besvärligt, isen är mjuk och porös så det gäller att inte ta bort för mycket för det är svårt att lappa ihop misstag på ett snyggt sätt, säger Ing-Marie Bosshammar.

Konstparken ska nu kontinuerligt byggas upp fram till och med avslutningshelgen den 26-27 februari. Konstparken är öppen dagligen för besökare och flera aktiviteter finns med i programkalendern. Byggprojekt som är på gång är bland annat en minigolfbana i is och en isorgel som drivs med gas. Isbaren håller också serveringen öppen vid särskilda aktivitetsdagar, till exempel den 19-20 februari när det arrangeras ismarknad med knalleförsäljning.

Isen som används som skulpturmaterial sågas upp ur sjöisen. Totalt ska 60 ton is användas fram till att isfestivalen är avslutad.

Isstjärnan genomförs för tredje året i följd och många konstnärer vill vara med.

– Fjorton internationella konstnärer är med plus 80 franska ungdomar. Chalmers-studenter har redan varit här och byggt skulpturer och nästa vecka ska eleverna på Hällefors folkhögskola komma hit och arbeta, berättar Benny Sörensen, också arrangör av Isstjärnan.

När festivalen invigdes förra lördagen skedde det med ett isblocks-domino där 52 stycken 200 kilo tunga isblock välte omkull varandra.

Mer läsning

Annons