Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sedlar och mynt bort från bankkontoret

Kontanthanteringen försvinner på Swedbank i Hällefors i maj nästa år. En utveckling som är väntad.

Annons
Kontanter försvinner. Säkerhet, kostnader och miljöaspekter är några av skälen som gör att Swedbank tar bort såväl svenska som utländska mynt och sedlar på bankkontoren. Nästa år är det dags i Hällefors säger Swedbanks platschef Christer Nilsson.

Enligt ett centralt beslut inom Swedbank ska all kontanthantering inom banken vara borta innan utgången av 2013. Flera lokalkontor har redan tagit steget, nu är det Hällefors tur. Efter den 11 maj är sedlar och mynt borta i hanteringen lokalt.

– Det är en omställning för oss också. Personalen har jobbar med kontanter så länge banken funnits, säger platschef Christer Nilsson.

Den kostsamma hanteringen av kontanter samt rånrisken är huvudskälen till förändringen. Från bankens sida säger man sig vilja lägga mer energi på sina kunder och bistå med ekonomisk planering. En miljöaspekt finns också. Kontanter cirklar runt i ett evighetssystem och transporter innebär koldioxidutsläpp.

För att få tag i kontanter hänvisar banken till uttagsautomater. Den i Hällefors sköts sedan länge av säkerhetsföretaget G4S i Karlstad.

– För affärsinnehavare kan det bli lite krångligt. De måste se till att ha mer växel själva. Vi har bildat en arbetsgrupp med de större lokala aktörerna för att hitta lösningar, säger Christer Nilsson.

Företagare använder serviceboxen där dagskassor lämnas in och där blir ingen skillnad. Boxen är knuten till Swedbanks kontorslokal, men sköts uteslutande av Securitas sedan flera år.

– När föreningar ordnar olika aktiviteter lokalt och får in kontanter som behöver tas om hand, ska vi hitta en lösning. På vilket sätt är ännu inte klart, säger Nilsson.

Det kommer inte heller vara möjligt att växla utländsk valuta på banken i Hällefors efter förändringen. Kunderna hänvisas till Forex och flygplatserna.

– De som reser utomlands kan ju använda uttagskort, vilket är det bästa ur säkerhetssynpunkt, säger Nilsson.

Mer läsning

Annons