Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seminarium om Wenström

Jonas Wenströms konstruktion av trefassystemet lade grunden till världsföretaget Asea. Jonas föddes i Hällefors. Nu ska Rotary anordna ett seminarium om Jonas Wenström.

Annons
Han föddes i Hällefors. Jonas Wenström (1855-1893)blev en stor uppfinnare.

– Vi vill uppmärksamma den industrihistoria som finns med anknytning till Hällefors och Grythyttan, berättar Jan Hansson, Rotarys projektledare för seminariet.

Det handlar om att levande-göra industrihistorien och om att spegla denna genom personer som har anknytning till bygden.

År 2008 uppmärksammade Rotary industrimannen Erik Johan Ljungberg från Hammarn med ett seminarium. Nu har turen kommit till en fördjupning i Jonas Wenström.

Trots sin bräckliga hälsa uträttade Jonas Wenström otroligt mycket. Tidigt intresserade sig Jonas för nykonstruktioner och uppfinningar. Han arbetade med en glödlampskonstruktion samtidigt som Thomas Alva Edison konstruerade sin fungerande glödlampa.

Wenström byggde även en malmskiljare, elektriska kalkljus, batterier och tröskverk.

Men det som gjorde Jonas Wenström berömd, och som skulle revolutionera den svenska industrin, var hans konstruktion av trefassystemet.

FAKTA

Seminariet om Jonas Wenström genomförs den 26 maj på Grythyttans gästgivaregård. På programmet: En levnadsteckning av människan Jonas Wenström med Jan Hansson, Rotary. Hällefors på 1850-talet med Lennart Haglund, fd valsverkschef SKF. Wenströms tid i Örebro med Håkan Henriksson, Arkivcentrum. Wenström från Västerås horisont, Sture Eriksson, fd överingenjör Asea/ABB. Ljusets fäder med Peter Danielsson, jägmästare. Det industrihistoriska arvet med Hans Stackegård, fd överingenjör Asea/ABB. Seminariet är öppet för alla intresserade men en avgift ska betalas och föranmälan krävs till Rotary senast den 16 maj.

Mer läsning

Annons