Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista chansen för besök

I augusti stängs Formens Hus och framtiden är fortfarande osäker. Vi följde med på en guidad visning och hamnade 50 år bakåt i tiden.

Annons
Guidad tur. 50-talslägenheterna är höjdpunkten, men den guidade turen innehåller mer. Guiden Celine Norling berättar att T-Forden gick i 70 kilometer i timmen.

Det första som slår emot en är doften, det luktar precis som när man blivit hembjuden till en äldre släktings hem.

– Den där känner man igen, säger Yvonne Åkerlind och tittar på städrocken som hänger i hallen.

Guiden Celine Norling tar med den lilla gruppen besökare in i barnens sovrum och Yvonne Åkerlinds händer far genast till till Fladdermusfåtöljen. Och hon minns tillbaka på den fåtölj som hon var tvungen att slänga. Ögonen lyser när hon ser sig omkring.

Donerade saker

Alla saker som finns i lägenheten har donerats av en studiecirkel och ska visa hur en medelklassfamilj levde i slutet av 50-talet. Standarden i den andra lägenheten är lite högre. Maken Lars Åkerlind tittar uppskattande på den stora Stringbokhyllan i vardagsrummet. Hans fru hade en morbror som bodde i närheten av Formens Hus på 50-talet och hon var där när hon var liten.

Paret bor i Västerås och när Yvonne Åkerlind såg ett tv-inslag om de gamla lägenheterna bestämde de sig att åka hit för att hon skulle återuppleva gamla minnen.

– Helt fantastiskt hur man har lyckas göra något så kul! säger hon.

Som ett fotoalbum

50-talslägenheterna brukar väcka starka minnen och känslor hos besökarna.

– Det är som ett fotoalbum fast med prylar, säger Magnus Jeppsson, en annan guide.

Formens Hus stänger 14 augusti och sedan är framtiden oviss.

Mer läsning

Annons