Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista skolavslutningen

Glädje framför allt, men ett stråk av sorg fanns där också. Snäckeskolan hade sin allra sista avslutning inför ett sommarlov.

Annons
Sista paraden. Elever och lärare gick i parad från skolan till Hällefors kyrka, med trumslagare och fanbärare i spetsen. En tradition som nu är till ända eftersom Snäckeskolan ska läggas ner. BILD: BIRGITTA SKOGLUND

Finklädda och uppspelta kom barnen till skolan, många med sina föräldrar. Skolavslutning är något extra och startskottet till en i barnens ögon lång ledighet. För femmorna är det givet från början att ett nytt blad vänds. Redan till hösten börjar de på Klockarhagsskolan som alla sexor. Men även för övriga elever väntar en stor förändring. Man är tillbaka på skolan i höst, men runt årsskiftet ska samtliga flyttas till Klockarhagsskolan som då blir en central skola för alla elever, från förskoleklass till årskurs 9. Snäckeskolan och även Kronhagsskolan läggs ner.

Det är med blandade känslor lärare och elever går förändringen till mötes. Det finns både för- och nackdelar.

Att det blev den allra sista paraden från Snäckan till kyrkan med trumslagare och fanbärare i spetsen är ändå klart. Hur skolavslutningen ska firas sedan är det ingen som vet. Lärarna konstaterar att högstadiet i dag inte går till kyrkan.

– Vi hoppas kunna fortsätta med det, men vi får väl se, säger Katinka Molander.

Så hördes den första trumvirveln och paraden kom i rörelse.

Avsked. Benjamin Söderlund Sirén överlämnar en present till sin fröken Karin Hansson. Han och skolkamraterna Nathalie Andersson, Emma Borr och Ida Andersson går i femman och börjar redan i höst på Klockarhagsskolan. BILD: BIRGITTA SKOGLUND

Mer läsning

Annons