Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skjutsgruppen ett pilotprojekt

Skjutsgruppen startar som ett pilotprojekt i Bredsjö samt Viker med länsstyrelsens stöd. En samåkningsrörelse som värnar om både miljö och landsbygd.

Annons
Viktigt val. Samåkning gynnar miljön, ekonomin och stärker gemenskapen mellan människor. Anna Eriksson med dottern Klara i Bredsjö ska åt samma håll som Gunilla Josefsson och det känns självklart att sitta i samma bil.

Av en slump ramlade ett mejl in hos Gunilla Josefsson med information om Skjutsgruppen. Hon nappade dirket och bollen kom genast i rullning.

– Länsstyrelsen sökte byar till ett pilotprojekt och nu är Bredsjö med.

Skjutsgruppen är en ideell förening som bygger upp en samåkningsrörelse med delandets ekonomi som utgångspunkt. Ett miljötänk finns i botten, men även andra socialt mänskliga perspektiv.

På Länsstyrelsen

i Örebro jobbar Nanny Andersson Sahlin aktivt med pilotprojektet.

– Vi arbetar med en regional digital agenda där Skjutsgruppen passar väl in.

Den digitala agendan initierades av Näringsdepartementet hösten 2011, en strategi där landets befintliga it-resurser ska utnyttjas bättre.

– Vi har gått ut via sociala medier och sökt byar med bristfällig kollektivtrafik. Inte för att skapa ersättning, men där kan Skjutsgruppen bli ett komplement. Vi fick napp i Bredsjö där det verkar finnas ett behov och även en it-mognad.

Andersson Sahlin framhåller vikten av samarbete mellan det privata och offentliga för att nå klimatmålen.

– Men också för att göra det möjligt att bo på landet.

Ett första möte med Länsstyrelsen och Skjutsgruppen har hållits med bosatta i Bredsjö. Nu är ett andra möte på gång, den 13 februari i Kulturkooperativets stationshus.

– Ett himla bra projket, säger Gunilla Josefsson.

Hon framhåller att det inte är frågan om någon samåkning i ordets rätta bemärkelse. Här gäller inga strikta tidtabeller eller särskilda hållplatser.

– Stora frågor är hur människor rör sig i just vårt område, vilka behoven är och var bilarna finns.

Vad betyder det för Bredsjö som samhälle att vara med i projektet?– Jag tänker inte Bredsjö specifikt utan ett långt mycket större område. Det handlar om att förflytta sig tillsammans och att kommunisera det. I princip skulle du via Skjutsgruppen kunna åka över hela världen, tillsammans med andra.

Även Viker i Nora kommun ingår i Länsstyrelsens pilotprojekt. Där ska ett informationsmöte hållas med boende i morgon tisdag.

– Vi har jobbat länge för ett liknande system. Viktigast är inte tekniken utan attitydsförändringen. Att vi tar ansvar för miljön, säger Erik Borg i Vikers hembygdsförening.

Erik Borg tror att den här typen av samarbete kommer att behövas för framtiden, både för ekonomi, miljö och småbygders överlevnad.

Tillsammans. Att åka gemensamt mot samma mål är i flera bemärkelser Skjutsgruppens grundtanke. I Bredsjö och Viker startar pilotprojekt igång med hjälp av länssstyrelsen för att öka samåkningen. Perfekt tycker Anna Eriksson och Gunilla Josefsson.

Skyddsgruppen

Grundare av Skjutsgruppen är örebroaren Mattias Jägerskog. Han startade Skjutsgruppen som ett socialt experiment 2007 på Facebook.

Skjutsgruppen drivs i dag av en ideell förening och har blivit en samåkningsrörelse.

I dag är Skjutsgruppen även en del av den framväxande delandets ekonomi, som inte bara handlar om transporter.

Antalet användare av Skjutsgruppen i dag beräknas till omkring 40 000 personer. Flertalet finns i Sverige, men även ute i övriga Europa.

Uppskattningsvis har Skjutsgruppen hittills åkt mer än sju varv runt jorden.

Skjutsgruppen utsågs till Årets initiativ 2013 på Civilsamhällesgalan av tankesmedjan Sektor 3.

Har även utsetts till en av Sveriges 100 bästa webbplatser av internetworld.se. Prisutdelning skedde på Nalen i Stockholm 23 januari 2014.

Skjutsgruppen har en egen hemsida - www.skjutsgruppen.se.

Mer läsning

Annons