Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsbolag grävde bort fridlyst blomma

Skogsbolaget Stora har grävt bort den fridlysta och rödlistade mosippan i samband med en dikning. Detta upprör Örjan Fredriksson i Naturskyddsföreningen.– Ett beklagligt misstag, säger Petra Silfver på Stora.

Annons
Fridlyst. Mosippan är ovanlig och det är förbjudet att skada vilt levande exemplar av arten.

I trakterna kring Hjulsjö växer mosippan på några få ställen. Örjan Fredriksson är så kallad floraväktare och håller koll på några lokaler. Nyligen upptäckte han att skogsbolaget Stora har grävt bort två växtlokaler för mosippan.

– Blomman växte vid vägkanten och grävdes bort när skogsbolaget dikade. Jag blir både arg och ledsen. Det är anmält till skogsbolaget att dessa växtlokaler finns och man tar för givet att hänsyn ska tas.

– Jag har under flera år tittat till växtplatserna kring Hjulsjö. Nu är blommorna borta på dessa två platser och det känns tråkigt.

Petra Silfver, Storas distriktschef för Hälleforsområdet, säger att orsaken till misstaget är en informations- och kommunikationsmiss.

– Vi har skrivit in i vår databas att mosippan växer här. Sedan vet jag inte vad som har hänt. Jag har pratat med vägavdelningen, men man har missat informationen. Man har inte läst i datasystemet.

Utredning

Dikning sker varje år för att säkra vägar. En miss som denna får inte ske, säger Petra Silver. Nu kommer en utredning att göras.

– Vi får information från olika föreningar och privatpersoner om skyddsvärda områden. Vi ser allvarligt på informationsmissar som detta. Nu måste vi gå vidare för att säkerställa att något liknande inte sker igen.

En observationsrapport görs och skickas till huvudkontoret i Falun där åtgärder bestäms.

Mer involveradeRichard Dermer, planeringsansvarig på Stora, säger att han haft kontakt med länsstyrelsen i ärendet.

– Vi har bestämt att vi på skogsbolaget ska bli mer involverade i länsstyrelsens arbete i fråga om naturhänsyn. Vi vill få ett förbättrat samarbete.

Läs mer i NA papperstidning.

Mer läsning

Annons