Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolinspektionen:Kommunen måste bli bättre

Ett IT-baserat system för uppföljning av elevers resultat förenklar skolans arbete och blir en kvalitetssäkring. Bildningsnämnden undersöker möjligheterna för att införa det.

Annons

Skolinspektionen har gett uttryck för att kommunen inte ens ger elever förutsättningar att som minst nå målen för sin utbildning. Man har haft synpunkter på uppföljningar och anser att kommunen måste bli bättre på att analysera orsakerna till elevers resultat ur olika aspekter.

I dag sker i stort sett all uppföljning av studieresultat manuellt.

– Det rör sig om 300 ele-ver och 17 ämnen. All information förs in i elevmappar. Systemet är oerhört trögjobbat, säger högstadierektor Helena Persson.

– Givetvis har elevvårdshandläggaren en övergripande kontroll, tillsammans med lärarna. De som behöver extra stöd får det.

Ett IT-baserat system för uppföljning av studieresultaten skulle dock underlätta enormt framhåller Helena Persson och talar om kvalitetssäkring.

– Det öppnar helt nya vägar för oss. Dessutom kommer föräldrar att komma åt information om sina egna barn.

I dag sker den huvudsakliga informationen till föräldrar genom utvecklingssamtal terminsvis.

– Genom det nya systemet kan föräldrar följa det egna barnets resultat hela tiden. Uppgifter om måluppfyllelse, studieresultat, frånvaro och eventuella farhågor förs kontinuerligt in i datasystemet. Lärare gör en kvittering efter varje lektion.

För beslutsfattare blir det lättare att följa utvecklingen i skolan.

Först ut med systemet blir grundskolan. Förvaltningschef Elisabeth H Solberg och rektorerna jobbar med att undersöka vilket system som passar bäst samt kostnaderna.

Mer läsning

Annons