Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skriver brev om Björskogsnäs

Grythyttans hembygdsförening uttrycker förhoppningen att kommunen behåller naturreservatet Björskogsnäs i sin helhet. En kostnadsfråga konstaterar kommunalråd Annalena Järnberg (S).

Annons
Unikt. Grythyttans hembygdsförening hoppas att kommunen behåller Björskogsnäs i sin helhet. Vice ordförande Åke Granberg säger att området är unikt.

Än pågår kommunens utredning kring Björskogsnäs. Området har under många år varit föremål för diskussion, egentligen allt sedan kommunen köpte det för 1,5 miljoner kronor av Bergvik skog. Det var 2006 och Naturvårdsverket betalade då hälften, 750 000 kronor, av summan. Då fanns en rad planer för området, men inga som förverkligades.

Enligt en uppgörelse med kommunen är Länsstyrelsen förvaltare av området och har till uppgift att skydda naturvärdena. Kommunen ansvarar över byggnaderna. I en fastighetsutredning för några år sedan konstaterades att byggnaderna är i stort behov av renovering. Därefter, år 2011, väckte kommunen frågan om en eventuell försäljning av Björskogsnäs.

Nu skriver Grythyttans hembygdsförening till kommunen för att ge sin syn på saken.

– Särskilt oroande är att inget verkar hända. Vi vill framhålla vilken resurs Björskogsnäs är, säger Åke Granström, vice styrelseordförande.

I brevet till kommunen framhåller Hembygdsföreningen att naturreservatet Björskogsnäs är en av de främsta sevärdheterna i Hällefors kommun, vida känt för riklig förekomst av guckusko, men har även ett stort kultorhistoriskt värde genom det bevarade gamla odlingslandskapet.

– Vi efterlyser lite engagemang och initiativ från kommunens sida, säger Granberg och konstaterar att byggnaderna i området står och förfaller.

Hembygdsföreningen vädjar beträffande byggnaderna att kommunen som fastighetsägare tar sitt ansvar.

Kommunalråd Annalena Järnberg (S) håller med om att frågan är viktig, området unikt, men att det därför också måste få ta tid utan förhastade beslut.

– Björskogsnäs kan ses som en resurs, men till vad? Vi måste hitta en helhetslösning och en långsiktig plan. Svårast är vad vi ska göra med byggnaderna.

Järnberg säger att ett problem är att kommunen inte tagit sitt ansvar för underhåll av byggnaderna från början.

– Nu är vi i ett läge då det handlar om miljoner kronor för upprustning. Frågan är då om kommunen kan kan hantera och bevara Björskogsnäs på det mest ansvarstagande viset.

Kommunen har kontaktat Naturvårdsverket med önskan om ett övertagande av hela området. Något svar har ännu inte kommit. Under tiden utreder kommunen möjligheterna att stycka av fastigheter som skulle kunna möjliggöra försäljning av byggnaderna.

När frågan förs upp på kommunstyrelsens bord igen är oklart.

Mer läsning

Annons