Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skulder på två miljoner

Exakt hur stora skulder Formens hus AB har är inte klart. Det handlar om skulder på över 2 miljoner kronor.

Annons

– Tills bouppteckningen är gjord kan fortfarande fordringar på bolaget tillkomma, säger konkursförvaltaren advokat Sven-Olof Skoglund.

Hällefors kommun har en ford-ran på Formens hus AB på drygt 1,6 miljoner kronor. Två andra stora skulder som bolaget har är 530 000 kronor till Skatteverket och 100 000 kronor till Swedbank.

Den ursprungliga ambitionen var att Formens hus AB skulle avveckla sig själv till den 31 mars. När avvecklingsbidraget inte räckte till blev det konkurs i stället.

Två anställda var redan uppsagda tidigare och vid konkursen varslades de fem personer som fortfarande jobbade åt bolaget. Dessa fem personer avlönas nu av den statliga lönegarantin.

Från den 1 april övertar stiftelsen Formens hus designutbildningen Fidu, förberedande industridesign, som drivs i huset av bolaget. De anställda ska då överföras till stiftelsen, enligt planerna.

– Det enda huvudspår jag jobbar med nu är att stiftelsen övertar Fidu samt det som ägs av konkursboet men en överenskommelse är inte klar. Det måste fordringsägarna i så fall acceptera.

Själva huvudbyggnaden Formens hus äger Hällefors kommun. Bolaget äger en fastighet intill Formens hus plus inventarier, bland annat utrustning som används vid Fidu. Värdet på fastigheten som bolaget äger är osäkert.

– Fastigheten sitter dessutom sammankopplad med Formens hus vilket gör den svårsåld.

Den 3 maj hålls edgångssammanträde i tingsrätten.

Mer läsning

Annons