Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släktforskarna flyttar till hembygdsgården

Släktforskarklubben har varit utan en verksamhetslokal sedan i somras. Nu är det klart med en ny lokal.
– Vi flyttar in i arkivet på Hällefors hembygdsgård, berättar Irené Axelsson, ordförande i Släktforskarklubben.

Annons

Hällefors släktforskarförening har flyttats runt mycket de senaste åren. Från Polstjärnan till Godtemplargården för att sedan åter flyttas till en lokal i Polstjärnan.

När Polstjärnan så skulle byggas om för att Hällefors folkhögskola skulle flytta in där blev klubben helt utan lokal. Ett avtal sade att Hällefors kommun skulle tillhandahålla inventerarier och lämpliga lokaler för släktforskningen men det avtalet sade kommunen upp.

Sedan diskuterades flera alternativ av lokal och till slut flyttades klubbens grejer till Formens hus med ambitionen att inreda en släktforskarlokal där. Så skedde dock inte.

– Nu har vi erbjudits plats i hembygdsföreningens arkiv. Vi får ett hörn av rummet därinne och vi kommer att kunna ha öppet åtminstone varje vardag klockan 8–12.

Till att börja med får klubben bedriva verksamheten hyresfritt i arkivet. Sedan får det ekonomiska diskuteras igen framöver med hembygdsföreningen.

– Vi ska söka driftsbidrag från kommunen och i övrigt försöka klara oss på medlemsavgifter och pengar vi får in när människor släktforskar med vår utrustning.

I dag är medlemsavgiften till klubben 100 kronor per år. Eventuellt tvingas klubben att höja årsavgiften. Det kan också bli så att klubben måste abbonnera på färre forskningsprogram framöver för att få ned sina kostnader.

– Vi tror att det blir bra att vara i arkviet. Visserligen får vi lite mindre med plats, men vår verksamhet hör ihop med det forskningsarkiv som finns på hembygdsgården.

Flytten av klubbens utrustning påbörjas nu och någon gång i februari är planen att släktforskarnas verksamhet ska kunna vara igång i arkivet.

Mer läsning

Annons