Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släktforskningen ska ses över

Efter att det framkommit att det finns ett avtal om att släktforskarklubben ska sköta släktforskningsverksamheten åt kommunen så ska kommunen se över ärendet igen.

Annons

– Nu ska vi ta reda på alla fakta i det här, säger Ritha Sörling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Först ska det kollas om kommunen ansvarar för att en släktforskningsverksamhet måste finnas. Då ska en lösning hittas. Om det inte finns ett sådant tvång så ska kommunen ta ställning till om de ändå ska involveras i verksamheten. Då blir det en politisk fråga.

Felaktigt beslut

Kommunstyrelsen sade nyligen upp klubben från sin lokal i Polstjärnan. Kommunen betalar hyran, men det skulle kommunen sluta med efter den 30 juni 2011 bestämde kommunstyrelsen och grundade beslutet på att det saknades ett avtal som bestämde detta. Men det var fel, det finns ett avtal visade det sig efter KS-mötet.

Då erbjöd kommunen klubben 2 600 kronor i kompensation för att de bröt avtalet. Ett erbjudande klubben nu tackar nej till.

– Vi är inte intresserade av pengarna. Ska vi fortsätta driva verksamheten åt kommunen vill vi se en annan lösning. Då måste vi ju ha en ny lokal att vara i, säger Irene Axelsson, ordförande i klubben.

Lägger inte ned

Släktforskarna har bestämt att inte lägga ner klubben.

– Är det så att kommunen ordnar något nytt men att det tar tid så väntar vi på det med klubben vilande. Och om vi inte ska driva verksamheten åt kommunen längre så blir vi en vanlig släktforskarförening och det betyder att vi inte har släktforskning för allmänheten utan bara för medlemmar.

Möts om två veckor

Om två veckor ska kommunen och släktforskarklubben ha kontakt igen. Klubbens nuvarande lokal i Polstjärnan ska Hällefors folkhögskola flytta in i.

Mer läsning

Annons