Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sleipner får ny hemvist

Konstverket Sleipner får en ny hemvist. Efter brott mot miljöbalk och kulturminneslagen ska Sleipner få stå vid Hjulsjön.

Annons
Konstnären. Duilio Forte är arkitekten och konstnären bakom Sleipner.

Sommaren 2008 byggdes konstverket skapat av Duilio Forte som en del i ett projekt av tio arkitektstudenter från Italien. Det placerades vid Stora Hällsjön, men anmäldes av länsstyrelsen till åklagarmyndigheten. Det visade sig att konstnären bröt mot miljöbalken då konstverket stod på strandskyddat område, men även mot lagen om kulturminnen då Sleipner byggts på en fornlämning. Området var ett gammalt hyttområde.

Länsstyrelsen krävde att konstverket togs bort. Det flyttades till Basttjärn där det har stått sedan dess i skogen.

Konstnären Brita Sandewall Eklund engagerade sig och försökte stoppa processen och har aldrig gett upp hoppet om Sleipner. Nu får konstverket en permanent placering, vid Hjulsjön. På onsdag förmiddag lastas det på en lastbil och transporteras till en plats i närheten av sjön. Marken ägs av Ellen Mulderij och Rudy Hobbenschot.

– Vi har haft kontakt med länsstyrelsen, ordnat med alla papper plus kollat med folk i byn. Vi hoppas fått med alla, men det ska inte finnas några hinder nu, säger Brita Sandewall Eklund.

För henne känns det viktigt att ha hittat en lösning.

– Konstverket är så bra. Nu får det också en bra placering. Sleipner skänktes till kommunen, men där har inget intresse visats. Så nu blir det så här.

Flytten kostar några tusenlappar, men finansieringen är inte helt löst.

– Vi gör någon form av insamling. Alla som vill bidra är välkomna, även de som vill göra ett handtag vid flyttningen. Eller bara vill komma för att titta på.

Mer läsning

Annons