Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Små pyren bjuder på många skratt

Många goda skratt tack vare barnen blir drivkraften för Sofia Bergström som startat privata förskolan Lilla pyret i Hällefors.

Annons
Sagostund. Förskolläraren Karolina Gustafsson har slagit sig ner i soffan med en bok tillsammans med barnen Jolene Johnasson, Emanuel Persson, Ella Vourijärvi och Elias Vuorijärvi.

Små guldkorn som också fångas i barnens egna pärmar, portfolios.

Fruktstunden på förmiddagen är ett stående inslag där alla barn samlas och tar för sig av de uppskurna bitarna. När väder och annat tillåter blir det en aktivitet utomhus. I dag sitter alla på den runda mattan mitt i förskolans stora sal. Barnen småpratar och smaskar. Men snart börjar det röra sig i kropparna igen och när händerna är tvättade fortsätter leken.

Sofia Bergström öppnade Lilla pyret i höstas, en privat förskola med plats för 22 barn.

– Vi har fullt just nu och jag funderar på en utökning. Kanske blir det två barngrupper, med en för småbarn. Vi får se.

Sofia jobbar själv heltid och har tre anställda. Karolina Gustavsson är på plats den här förmiddagen och tar med ett par av barnen till en soffa för att läsa. Snart har fler klättrat upp för att lyssna.

Många uppmuntradeSofia är utbildad förskollärare och förra våren fattade hon beslutet att öppna eget.

– Folk runt omkring uppmuntrade mig. Många föräldrar upplever att barngrupperna inom den kommunala verksamheten blir allt större.

Sofia vill erbjuda ett alternativ. Nu ser hon med nöjda ögon ut över den öppna, luftiga och ljusa lokalen.

– Jag kunde ta över den efter min mamma, som äger fastigheten. Några större åtgärder har inte krävts. Men nu ska vi se över gården utanför.

Det är praktiska funderingar som finns med i vardagen där barnen står i centrum.

– De är ju underbara. Barn bjuder verkligen på sig själva och vi skrattar mycket.

Ett sätt att fånga var och ens utveckling är pärmarna som finns uppradade i hallen. Namn och bild på framsidan skvallrar om tillhörigheten.

Portfolios– Vi jobbar med portfolios, pärmar där vi dokmenterar det endskilda barnets utveckling, från inskolning till den dag de slutar. Då får barnet med sig innehållet som en bok om sig själv.

Sofia bläddrar i en av pärmarna och visar bilder tagna vid olika tillfällen, små berättelser om vad som hänt på förskolan och första teckningen.

– Under rubriken Sagt och gjort samlar vi citat från barnen, roliga saker de uttryckt eller gjort. Om någon tar sitt första steg här dokumenteras det.

– Det kräver lite tid och engagemang från oss i personalen, men det är det värt eftersom det ger så mycket.

Pärmarna blir ett sätt att verkligen slå fast hur viktig tiden på förskolan är och en möjlighet att fånga minnen för framtiden.

Egen bok. I så kallade portfolios dokumenteras barnens tillvaro på förskolan. Sofia Bergström tittar tillsammans med Jolene Johansson i hennes egen bok.
Byggartagen. Noelle Mosserudh och Jonathan Sirén har plockat fram tågbanan.

Mer läsning

Annons