Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Smaka, smaka, smaka"

Tempot i köket är högt men ändå avslappnat. Bosse och Erik är vana att jobba tillsammans bland grytor och slevar, så tryggheten känns tydligt. Så har det varit i några år nu, men innan såg situationen helt annan ut.

Annons
Samarbete. De jobbar parallellt för ett gemensamt mål. Bosse Sander och Erik Eliasson fascineras av matlagning och bjuder gärna på något gott.

– Det var min fru Inger som föreslog att jag skulle börja på en matlagningskurs, kyrkans Gubbröra. Men jag ville inte gå själv och ringde därför Bosse, säger Erik.

Bosse var tveksam, men hängde till sist på. Han berättar hur han då såg matlagningen som ett nödvändigt ont. Han minns den gången sönerna förväntansfullt satt vid bordet när pappa Bosse kokade stuvade makaroner.

– Allt såg så bra ut på spisen och jag dukade fram. Men när jag tog tag i sleven och skulle ösa upp lyftes hela grytan. Det var bara jag och hunden som åt.

Bosse reder såsen och Erik skär grönsakerna till salladen. De jobbar parallellt och har koll på situationen. I ugnen puttrar skinksteken och potatisen ska snart hällas av.

– Receptet är en inspirationskälla, det är sällan jag följer det. Jag gör lite som jag vill och sedan gäller det att smaka, smaka, smaka, säger Bosse.

– Man följer en tankegång och måste våga, säger Erik.

Hemma hos Bosse har det ökade matintresset ändrat rutinerna i köket, och även utrustningen.

– Det är oftast Bosse som lagar maten och jag som får fråga honom om råd numera. En ny spis har vi också, säger hustrun Liisa.

– Och nya knivar och lite annat praktiskt som behövs, tillägger Bosse och visar olika attiraljer.

Maten har fått en helt annan betydelse i båda familjerna. Men det innebär inte att matkontot ökat.

– Vi tar till vara maten bättre, inget kastas. Nu lagas maten från grunden och det behöver inte bli dyrare, där-emot godare och säkert nyttigare, säger Bosse.

Bordet är dukat och ljusen tända. Bosse och Erik vänder sig till sina fruar Liisa och Inger.

– Varsågoda! Det är serverat.

Mer läsning

Annons