Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabba ryck på krossbanan

Taggad kom William Haikola till motorstadion i Sången. Åka crosscykel är något han gillar.

Annons
Funktionärer. Edvin Hansson försöker kicka igång motorn igen åt en av de unga åkarna som passade på att testa Hällefors motorklubbs minicrossbana.

För tredje året i rad ordnar Motorklubben i Hällefors en prova-på-dag för de allra yngsta. Barn i åldrarna 4-12 år hade möjlighet att testa knattecross och redan innan utsatt tid anlände de första besökarna.

William vet vad det handlar om. Han var här i fjol också.

– Det är kul att åka, särskilt när det går snabbt. Nej, det är inte särskilt svårt, säger William som var vaken redan fem på morgonen och började fråga om det inte var dags att ge sig iväg snart.

Motorklubben genomför testdagen i samarbete med Gabriel Losell, projektledare för Svemo som jobbar över hela landet för att rekrytera intresserade till motorsporten. Genom projektet är det möjligt för klubbar att låna ut utrustning och skyddskläder till de unga åkarna. I fjol testade över 1 850 barn motorcross runt om i landet och enligt Gabriel var över 25 procent av dessa tjejer. I en sport som traditionellt domineras av killar och män.

Erik Gustavsson

var en av de aktiva i Hällefors motorklubb som tog emot åksugna barn, gav en kort introduktion och visade hur lilla crossbanan sträcker sig.

Så gav sig en efter en iväg. Efter banan fanns funktionärer, ungdomar och vuxna, utposterade som ryckte in när det behövdes. När motorn krånglade eller en vurpa inte gick att undvika.

Edvin Hansson var en av de yngre hjälpande händerna efter banan.

– Jag har åkt sedan i fjol. Och jag ska åka själv också sedan, säger han och ilar samtidigt fram till en av nybörjarna som fått problem med motorn.

Erik Gustavsson var nöjd med tillströmningen så långt.

– Tidigare år har det kommit mellan 55 och 75 barn. Många av dem har varit tjejer och det är roligt.

För Malin Sandberg var det allra första gången hon satt på en crosscykel. Med spänd förväntan gav hon sig ut på banan.
William Haikola får hjälp av Madeleine Hjertstedt att få på hjälmen inför åkturen.

Mer läsning

Annons