Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialstyrelsen kräver åtgärder

Trots att det är förbjudet blir demenssjuka inlåsta på natten på ett demensboende i Hällefors. Socialstyrelsen undersöker nu saken.

Annons

Det var i samband med att Socialstyrelsen besökte Hällefors i ett annat ärende som problemen uppdagades. Det visade sig att det nattetid finns två personal på ett vårdboende som ansvarar för fyra våningsplan samt att dörrarna till enheterna är låsta. En demensenhet lämnas obemannad lång tid under natten.

Socialstyrelsen beslutade att själva ta upp frågan och kräver nu åtgärder. Det är inte tillåtet att låsa in människor enligt socialtjänstlagen. Boende måste ge sitt samtycke. Enligt lagen kan aldrig en närstående person ge samtycke eller kräva sådana insatser.

– Jag blev medveten om förhållandena på boendet vid Socialstyrelsens besök i somras. Direkt gav jag chefer i uppdrag att hitta lösningar, säger förvaltningschef Katarina Strömgren Sandh.

Relativt ny

Hur situationen kunnat uppstå säger Strömgren Sandh att hon inte kan veta då hon är relativt ny på sin post. Hon vill heller inte gå in på detaljer eftersom hon anser det skulle kunna försvåra processen som satts igång.

Om det krävs mer personal för att komma tillrätta med problemen vet inte förvaltningschefen.

– Jag törs inte säga det. Den analysen är inte klar.

Vissa åtgärder har ändå satts in redan nu.

– Ja, omfördelning av personal har skett. Avdelningen som är aktuell är utgångsläge för nattpatrullen. Tidvis finns mer personal. Men fortfarande är det stunder som det inte är bemannat, det stämmer.

Inte tillräckligt

Förvaltningschefen framhåller dock att det finns larm och personal kan tillkallas om något händer.

– Men enligt Socialstyrelsen är inte detta tillräckligt, så det får vi se över.

Före den 15 januari 2012 ska Socialstyrelsen ha svar på vilka åtgärder kommunen vidtar. Om de inte uppfyller kraven som ställs kan Socialstyrelsen utfärda ett föreläggande, med eller utan vite (straffavgift).

Mer läsning

Annons