Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solpaneler kan ge tolv nya jobb

Företaget Scandech har skrivit ett kontrakt med indonesiska staten angående leverans av 10 000 solpaneler. Ordern är värd 120 miljoner kronor.

Annons

– Ordern kan ge mellan tio och tolv jobb, säger Lars Hedkvist, som är god vän med företagets ägare Abdulrahman Ismail. Nu håller vi på och jagar lokaler. Om vi hamnar i Hällefors, Kopparberg, Nora eller Filipstad är en fråga. Det vet vi inte än.

Besök från Indonesien

En representant för den indonesiska staten har varit här på besök ett par veckor. Tillsammans med bland andra Lars Hedkvist har han besökt de olika leverantörerna.

– I fredags kväll kom vi överens och båda parter skrev på kontraktet. Den indonesiska representanten åker hem under söndagen.

Montering och paketering

Ingen tillverkning kommer att ske här. Solpanelerna tillverkas i Glava utanför Arvika och batterierna i Tyskland, varifrån de skickas direkt till Indonesien. Även övrig utrustning tillverkas av andra företag.

– Panelerna eller modulerna, elektronik, belysning, sladdar och andra tillbehör som ingår i ett sådant här system kommer hit. Vi kommer att svara för viss montering samt paketering, säger Lars Hedkvist.

Hoppas på fortsättning

Ordern kommer att levereras under ett år. I slutet av april åker Scandtechs företrädare till Indonesien för att tillsammans med staten lägga en leveransplan.

– Vi hoppas att det här bara är början, säger Hedkvist. Vi har vissa förhoppningar om att få leverera ännu fler solpaneler i framtiden. Diskussioner i den vägen har inletts.

Demoanläggning

Den första ordern kommer att gå till den minsta provinsen i Indonesien. Även övriga provinser är i behov av solpaneler för att befolkningen ska kunna få elektricitet.

– Vi har provkört en demoanläggning i Indonesien. Den har fungerat perfekt, säger Lars Hedkvist.

Mer läsning

Annons