Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommelier-SM avgjordes

På söndagen avgjordes Svenska mästerskapet i sommelier på Campus Grythyttan. Och det är första gången som SM hålls i Grythyttan.

Annons
Finalist. Göran Stenberg, en av de tre finalisterna. Här gäller det att para ihop mat och dryck. Bakom skymtar juryn.

– Det är fantastiskt roligt att vi kunde ha det här, säger Henrik Scander i styrelsen för Svenska sommelierföreningen som ordnar tävlingen. Han arbetar dessutom vid restaurang- och hotellhögskolan på Örebro universitet.

Sommelierer är experter på drycker med och utan alkohol, förklarar han, framför allt vin, och de arbetar som dryckesansvariga vid restauranger och liknande och kan konsten att kombinera mat och dryck. Henrik Scander trycker gärna också på att det finns alkoholfria måltidsdrycker.

– Nu finns det bra alkoholfria ersättningsprodukter, det ligger också i tiden, förklarar han.

Det här är det trettonde svenska mästerskapet och en rad tävlingsmoment ingår, berättar Henrik. Däribland blindprov, att lukta och smaka för att avgöra vad det är och komma så nära som möjligt, och hantverksmoment som att dekantera (lufta) drycken, hälla över från flaska till karaff. Och inte minst att para ihop och kombinera mat och dryck.

Tre tävlande gick till final: Göran Stenberg, John Sterner och Fredrik Hjerner. Och först ut i finalen var Göran Stenberg. Det var nervöst, berättar han efteråt.

– Den enda gång jag stått på scen förut var som musikalartist, förklarar Göran som kommer Alvesta.

Tävlingen gick dessutom på engelska, och var lite svårare än han hade trott.

– Och det var väldigt kort om tid, berättar Göran. Men det var skönt att gå ut som första finalist och få det avklarat, tycker han.

Sitt vinintresse fick han redan som liten tioåring när han plockade maskrosor. Det är hans största intresse och något han brinner för.

Det är första gången han är med i SM och att det ordnas i Grythyttan är toppen tycker han.

– Fantastiskt kul, det är ett toppenarrangemang.

Finalen var också öppen för allmänheten.

– För att alla ska få se hur det går till, förklarar Henrik.

Och tävlingen drog fullt hur, det kom över 100 besökare för att se och uppleva det hela. Det var till och med så allt besökare inte rymdes på sittplatserna utan fick nöja sig med ståplats. Tidigare under dagen var det semifinaler som gick inför lyckta dörrar och där nio tävlande hade gått till semifinal.

Inledningstal höll Carl Jan Granqvist och i juryn satt några av de kunnigaste sommeliererna i landet, bland annat världsmästaren Andreas Larsson.

Fullsatt. Över 100 besökare kom för att se och uppleva svenska mästerskapet i sommellerie.

Mer läsning

Annons