Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sörgården kan bli en mötesplats

Sörgården kan bli en mötesplats i Grythyttan. Diskussioner pågår bland kommunpolitiker och Stefan Backius (V) talar om satsning och utveckling.

Annons

Vid årsskiftet sätter omsorgsnämnden definitivt punkt för turerna kring Sörgårdens ålderdomshem. Då upphör kontraktet med Hällefors bostads AB och verksamheten är flyttad till Hällefors.

Frågan är då vad som händer sedan med lokalerna. Boabs vd Jan Larsson hänvisar till politikerna.

– Som fastighetsbolag är vi fria att göra vad vi vill och idéer finns. Men politikerna har bestämt sig för något. Kommunen är bolagets ägare och deras önskemål blir första prioritet, säger Larsson.

Trygghetsboendet ska vara kvar.

Barnomsorgen likaså. Lokalerna ska rustas upp, luktproblemen ordnas och lokalerna göras ändamålsenliga till förskolan. Det är första steget i omvandlingen av Sörgården.

Fler steg är planerade enligt bildningsnämndens ordförande Stefan Backius. Diskussioner förs mellan bildning- och omsorgsnämnd samt Boab.

– Vi vill göra Sörgården till en attraktiv mötesplats i Grythyttan, för både barn och äldre. En viktig del i detta är flytten av biblioteket, säger Backius.

Han beskriver en framtidsvision med Sörgårdens lokaler som en öppnare yta, med matsal för skolbarn och bibliotek. Ett slags kommunalt center.

– Det kan innebära att vi skapar en filial till kommunens medborgarplats här.

Inga beslut är fattade, men linjerna relativt klara. Backius talar om satsningar som också innebär investeringar. Hur mycket pengar det handlar om är oklart men någon form av ombyggnad blir det.

– Sörgården har varit en infekterad fråga länge. Vi vill vända diskussionen och skapa något positivt. Vi tänker brett, tar helhetsperspektiv, och var det landar är inte klart.

Backius ser detta som ett utvecklingsprojekt värt att satsa på. Han vill att idéerna ska vara förverkligade under nästa år.

Jan Larsson på Boab tycker diskussionen känns bra.

– Projektet är avancerat. Vi får se hur bolaget kan hantera det ekonomiskt för att klara hyresgästens önskemål.

Mer läsning

Annons