Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sörgården kan bli så mycket mer

Steg närmare ett vård- och omsorgsboende i Grythyttan har tagits. Nu riktas blickarna mot Sörgården där omsorgsnämnden diskuterar en kombinationslösning.

Annons

Med anledning av signaler från personal inom kommunens hemtjänst i Grythyttan om hög arbetsbörda har en mätning genomförts. Omsorgsnämndens ordförande Christina Johansson (M) har tidigare påpekat vikten av att ta reda på bakomliggande orsaker. Om vårdtyngden är hög inom hemtjänsten kan det finnas anledning att fundera över om det är bättre att öppna ett vård- och omsorgsboende, också.

Ett faktum är att när omvårdnadsbehovet i hemmet blir stort är det mer ekonomiskt att vården sker i vård- och omsorgsboende. En hemtjänsttimme kostar 613 kronor enligt en uträkning från 2013. Det kan jämföras med en vård- och omsorgsplats som kostar 1 758 kronor dygnet.

Efter tre timmars hemtjänst är kostnaden för en vårdplats passerad.

I undersökningen framkommer även att det finns ett stort glapp mellan beviljad och planerad tid inom hemtjänsten. Det vill säga att det antal timmar som är beviljade av biståndshandläggare är betydligt fler än den tid som går åt för att utföra insatsen. Enligt tf omsorgschef Ingrid Holmgren kan detta bero på att schablontiden som fastställts är för hög eller att biståndsbesluten är för generösa.

– Ingen brukare betalar dock mer än för den tid man faktiskt får. Den delen är kvalitetssäkrad. Men vi måste få ner det beviljade antalet timmar. De bör överensstämma med timmarna insatsen kräver, säger Ingrid Holmgren.

I diskussionen har lokalerna i Sörgården kommit i fokus. Nämnden konstaterar att trots tidigare beslut finns här inget trygghetsboende.

– Benämningen kräver enligt nationella direktiv värdinna, restaurang och aktiviteter i lokalerna. Det har enligt nämndbeslut tagits bort, säger Ingrid Holmgren.

I dagsläget är de tjugo lägenheterna snarare att betrakta som ett seniorboende.

Christina Johansson vill undersöka möjligheterna att hitta kombinationslösningar. I dag står ett par avdelningar i det tidigare ålderdomshemmet tomma.

– Kanske vi kan ha några vård- och omsorgsplatser också. Vi måste titta på helheten och samordning. Är det mindre enheter som efterfrågas måste vi försöka möta behovet, om det är möjligt ekonomiskt.

Omsorgsförvaltningen har i uppdrag att kontakta Hällefors bostads AB som är hyresvärd. I diskussionen måste även kommunens barnomsorg tas med som redan finns i delar av Sörgårdens lokaler.

– I slutänden är det kommunstyrelsen som avgör vad vi ska göra, säger Johansson.

Mer läsning

Annons