Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sörgården kan öppnas

Sörgården kan öppnas som äldreboende igen. Det säger omsorgsnämndens ordförande Barbro Stein (GL).

Annons
Demonstrerade. I april 2010 demonstrerade ortsbor mot beslutet att lägga ner Sörgården i Grythyttan. En fråga som fick ett nytt parti att segla upp på den politiska himlen – Grythyttelistan – som nu sitter i regerande ställning.

Nedläggningen av äldreboendet Sörgården i Grythyttan skapade stora protester. Nu diskuterar omsorgsnämnden på allvar att åter skapa vård- och omsorgsboende i lokalerna. Barbro Stein säger att nuvarande plan med enbart 65 platser inte räcker. GL har tillsammans med M tidigare sagt, då partierna var i opposition, att 100 vård- och omsorgsplatser krävs.

– Det stämmer. Och 65 håller inte. Vi måste ha en flexibilitet, säger Stein.

Fortfarande ska kommunen lägga tyngdpunkten på hemtjänsten. Människor ska få bo hemma så länge de vill och kan, och få god vård säger Stein. För att klara den beredskap som hon anser krävs riktar hon blicken mot Sörgården.

– Lokaler står tomma, anpassade för äldreboende. Det finns möjligheter att vi öppnar igen. Men vi måste ta ett större grepp över frågan och ha en långsiktig plan.

Enligt Stein tittar nämnden även på lokaler i anslutning till Fyrklövern samt lokaler där socialtjänsten finns i dag.

– Samarbete är ett måste kring detta. Vi ska diskutera saken inom kommunen och med Hällefors bostads AB.

Stein säger att kommunen också har att ta hänsyn till äkta makar som vill bo tillsammans eller i närheten av varandra.

Protester. Upprördheten var stor 2010 när beslutet om nedläggning av äldreboendet Sörgården i Grythyttan togs av politikerna. Invånare samlades i till en demonstration som gick genom byn.

Sörgården och Grythyttelistan

Redan 2007 inleddes diskussionen om nedläggning av äldreboendet Sörgården i Grythyttan. Två av fyra avdelningar avvecklades.

Året därpå kom förslaget om en total nedläggning. Beslutet fattadessedan 2010 och genomdrevs av M, C, HOB, V.

I april 2010 bildades ett nytt parti - Grythyttelistan (GL). Sörgårdsfrågan var en stor anledning. Partiet ställde för första gången upp i kommunvalet 2010 och fick tre mandat.

GL satt först i opposition och samarbetade med M och KD. I dag är partiet i regerande ställning med sina tidigare allianspartier och S.

Mer läsning

Annons