Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spendrups vill hapermanent vattenskydd

Spendrups bryggeri vill skydda sin vattentäkt i Skarped utanför Loka. En utredning pågår för att täkten ska kunna bli ett vattenskyddsområde.

Annons

– Vi har redan beviljat Spendrups förlängning flera gånger på ett tillfälligt skydd för vattentäktsområdet. Nu handlar det om att vattenskydda området permanent, säger Carina Regborn, handläggare på länsstyrelsen.

Förslaget att införa permanenta vattenskyddsföreskrifter för vattentäkten är nu ute på remiss så att berörda parter har möjlighet att inkomma med eventuella synpunkter. Remisstiden sträcker sig till den 19 juli. Drygt 20 fastighetsägare berörs av de skyddsföreskrifter som föreslås.

SkyddszonSkyddsföreskrifterna bestämmer vad som får och inte får göras på vattentäktsområdet. Det talas om en primär skyddszon, en sekundär och en tertiär. Ju närmare själva huvudtäkten, desto strängare bestämmelser kan det enkelt sammanfattas.

Bland annat ska det regleras hur oljeprodukter får och inte får hanteras, vad som ska gälla för jordbruk och skogsbruk och hur väghållning måste skötas.

Flera saker styrs på detaljnivå, till exempel att det blir förbjudet att färdas på sjön Ljustjärn med motordriven båt såvida det inte är en elmotor. Likaså skärps bestämmelserna kring anläggande av energianläggningar, som berg- och jordvärme. Gruvdrift ska helt förbjudas inom skyddsområdet. För den som vill överklaga ett beslut om vattenskyddsområde så görs det till regeringen.

Flera vattentäkter

Spendrups bryggeri har sedan 2006 rätt att ta upp 490 kubikmeter vatten per dygn från vattentäkten i Skarped, 4 kilometer från Loka. Bolaget har dessutom ytterligare en vattentäkt i Loka. Spendrups transporterar vattnet från Loka till Grängesberg där vattnet tappas på på flaska. Planer finns att anlägga en pipeline från Loka till Spendrups bryggerie i Hällefors.

Mer läsning

Annons