Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Språkfrågan går tillbakatill kommunledningen

Frågan om kommunen ska ansöka om att få finska språket som förvaltningsområde ska utredas ytterligare.

Annons

För en tid sedan föreslog flera finska organisationer bland annat Hällefors finska förening att kommunen ansöker hos staten om att få finska språket som förvaltningsområde.

Det innebär att vissa handlingar och dokument översätts till finska. Kontaktgruppen, som går igenom aktuella ärenden inför ks-möten, tog upp frågan men beslutade avfärda den direkt och hänvisade till ekonomin.

Överklagade

Finska föreningen valde att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten i Karlstad. Man ansåg inte frågan blivit rätt behandlad.

Eftersom kontaktgruppen formellt inte har rätt att fatta några beslut har frågan nu lyfts upp i kommunstyrelsen.

Efter utredning har kommunförvaltningen förordat att kommunen inte ska göra någon ansökan. Man hänvisar till att det redan i dag finns goda möjligheter till bra service till finsktalande befolkning, bland annat genom finsk äldrevårdsavdelning och finsktalande personal.

Några ekonomiska hinder för ett finskt förvaltningsområde ska inte finnas eftersom staten ska täcka eventuella extra utgifter.

Rätt till stöd?

– Om ekonomiska skäl inte är orsaken och kommunen redan i dag bedriver verksamhet på finska i dag kanske vi redan har rätt till ekonomiskt stöd, säger Christina Johansson (M) som anser att frågan måste utredas ytterligare.

Frågan går tillbaka till kommunledningen där man ska ta reda på kostnader för den verksamhet som bedrivs i dag samt vilka konsekvenser som följer om kommunen beviljas bli förvaltningsområde för finska språket. Därefter ska kommunstyrelsen besluta om man ska göra en ansökan.

Mer läsning

Annons