Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stiltje i kommunpolitiken

Kommunfullmäktige 14 oktober i Hällefors ställs in. Orsaken är att den nya politiska ledningen inte hunnit förbereda sig.

Annons
Siv Sander (S) är avgående ordförande i Hällefors kommunfullmäktige. Vid sin sida har hon kommunsekreterare Mathias Brandt.

– Det är bara två ärenden som är klara, ärenden som det inte är bråttom med, säger avgående ordförande Siv Sander (S).

Siv Sander förklarar vidare att den nya politiska ledningen inte hunnit förbereda alla val. Det blev nyligen klart att S, M, GL och LPO (Landsbygdspartiet oberoende) styr kommunen vidare. Ett intensivt arbete pågår nu för att fördela arbetsuppgifterna. Kf-mötet planerat till den 14 oktober skjuts därför upp till 11 november.

– Då blir det ett jättelångt möte. Jag föreslår nog en heldag, att vi börjar på morgonen, säger Siv Sander.

Förutom alla val är troligen budgeten 2015 med på dagordningen liksom det bordlagda ärendet om en ny politisk organisation samt allmänpolitisk debatt.

Ålderspresident, den ordinarie ledamot som suttit längst i fullmäktigeförsamlingen, sätter dagordningen och öppnar och leder mandatperiodens första sammanträde. Det är Christina Johansson (M) som har 25 tjänstgöringsår. Göran Strömqvist (M) har faktiskt tjänstgjort längre, 31 år, men är bara ersättare kommande mandatperiod. Om Johansson inte är med på mötet är det Strömqvist som fattar klubban.

Nämnas kan också att Susanne Grundström (S), som står på S-listans sjunde plats, har varit med i politiken och en del av fullmäktige sedan 1980, men med avbrott. Sett till tjänstgöringstid kommer hon därmed inte upp i lika många år som Christina Johansson.

Christina Johansson (M) är den ledamot i Hällefors kommunfullmäktige som haft uppdraget längst tid, sedan slutet av 80-talet, och kallas därför ålderman. Det är i egenskap av ålderman som hon sammanställer dagordningen inför kf-mötet i november samt leder mötet.

Mer läsning

Annons