Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stök i Boab kräver ny vd

Inga konflikter ska ligga bakom att Boab nu åter byter vd. Men bolaget behöver vässas enligt styrelseordförande Bertil G Johnsson (GL).

Annons
viktig ingång. Rätt kompetens är en förutsättning för att utnyttja resurserna optimalt resonerar Boabs styrelse.

Per Henriksson valde själv att stiga åt sidan, då han förstod att styrelsen för Hällefors bostads AB vill ha annan kompetens än den han själv besitter.

– Jag är humanist och ekonom, ingen tekniker. Jag anställdes för att jobba med bland annat affärsutveckling. Sedan förändringar skett inom politiken har man också velat ändra inriktning.

Styrelsen uttalar nu viljan att skapa en kombinerad tjänst som vd och fastighetschef.

Den enda meningsskiljaktigheten som enligt Henriksson funnits mellan honom och styrelsen är ett beslut från i somras.

– På eget bevåg förlängde jag kontraktet med Svante Actins som konsult på fastighetssidan. Det var inte populärt. I övrigt har det inte varit några konflikter, säger Henriksson.

Det som hittills

bestämts är att Henriksson slutar 15 december, men ska finnas tillgänglig för Boab till sista mars 2014.

– Visst är jag besviken, men jag förstår styrelsens resonemang.

Bertil G Johnsson kliver därmed upp och blir arbetande styrelseordförande i det mellanrum som uppstår. Att det var så bråttom att Henriksson lämnar posten är enkelt att förklara anser Johnsson.

– En person som vet att den ska sluta jobbar inte lika bra och tas inte heller på allvar.

Johnsson säger också att några konflikter inte ligger till grund för beslutet. Det är enbart en kompetensfråga. Händelsen i somras när Actins kontrakt förlängdes har irriterat vissa styrelseledamöter bekräftar Johnsson.

– Det var innan jag klev in och är ingen orsak till detta.

Lokalfrågor

Johnsson ser en rad frågor inom bolaget som måste hanteras och då krävs rätt person. som man försöker lösa tillsammans med kommunen har blivit, som Johnsson uttrycker det, stökigt. Han upplever Boabs situation besvärlig.

– Ekonomin är inte särskilt bra vilket beror på att vi har en massa lokaler outhyrda. Detta har man inte kommit till skott med.

Orsaken bakom detta vill Johnsson inte kommentera, men konstaterarar att kommunen är en stor hyresgäst. Det har funnits ärenden som rullat runt i flera år.

– Sörgården i Grythyttan är ett exempel.

På måndag träffas styrelsen för att enas om en profilbild för kommande vd och fastighetschef. Någon uppdelning i procent för de olika uppgifterna blir det inte säger Johnsson.

– Det blir en kombinerad heltidstjänst.

Rekryteringen startar direkt och eventuellt tar man hjälp av en rekryteringsfirma. Förhoppningen är att en ny vd finns på plats inom några månader.

Verkställande direktörer inom Boab

Hällefors bostads AB, ett helägt kommunalt bolag bildat 1991.

Längst på vd-posten har Lennart Ljungberg suttit. Han tillträdde 1993, men sparkades av styrelsen hösten 2008. Orsaken uppgavs vara vidlyftiga ekonomiska utsvävningar.

Efterträdde gjorde dåvarande fastighetschef Svante Actins. Han fick en kombinerad tjänst som vd och fastighetschef. Efter bara ett par månader sparkades han dock som vd av styrelsen, men var kvar som fastighetschef. En tjänst han avslutade 2012 efter en tvist med bolaget.

Jan Larsson anställdes 2009 på halvtid. Han lämnade tjänsten 2012 efter meningsskiljaktigheter med ägaren Hällefors kommun.

Under rekryterinen var dåvarande styrelseordförande Samuel Ericson (V) arbetande ordförande.

Januari 2013 tillträdde Per Henriksson på 50 procent.

Mer läsning

Annons