Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor brist på platser i omsorgen

Totalt 21 beslut om beviljade säbo-platser inom kommunens omsorg har inte verkställts och är därför anmälda till Socialstyrelsen. Två har redan gått till förvaltningsrätten.

Annons

Detta kan innebära kostnader för kommunen konstaterar omsorgsnämndens ordförande Ulrika Mellkvist (C).

Inom tre månader

När beslut om vård- och omsorgsboende inte verkställts inom tre månader är kommunen enligt lag skyldig att göra en anmälan till Socialstyrelsen. Att kommunen inte erbjuder plats till de personer som fått ett biståndsbeslut kan leda till sanktionsavgifter. För snart ett år sedan anmäldes två individärenden till förvaltningsrätten.

– Vi har fortfarande inte fått något svar, säger Mellkvist.

Om fler fall kommer att gå vidare är oklart.

Thomas Mathiesen (M) ledamot i omsorgsnämnden är kritisk till att personer med biståndsbeslut fortfarande efter över ett år inte fått någon plats.

Orsaken till situationen är att det sedan hösten 2010 råder intagningsstopp inom omsorgen. Ulrika Mellkvist säger att ett omställningsarbete pågår inom verksamheten där boenden ska renodlas.

– Platsen ska vara så individanpassad som möjligt, men det är inte bra att människor får vänta så här länge.

Hur länge till det ska vara intagningsstopp är oklart.

Bli klar med anpassning

Första steget är att omsorgen blir klar med anpassningen till de nya boendeformerna, trygghetsboenden samt vård- och omsorgsplatser ska ersätta tidigare serviceboende samt särskilt boende.

Från nämnden betonas dock att varje individ som fått biståndsbeslut också får den vård de ska ha även om personen inte är placerad på rätt ställe.

Mer läsning

Annons