Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora äggsläppet i ämnet teknik

– Jaaa! Ägget klarade sig.¿Lyckan var total när elever på Klockarhagsskolan lyckats skapa konstruktioner som bar äggen hela vägen ner då de släpptes från en balkong.

Annons
Egna idéer. Samma innehåll i materiallådan ledde till olika tekniska lösningar när eleverna på Klockarhagsskolan skapade egna konstruktioner.

Ämnet är teknik och målet är att få eleverna att hitta lösningar på olika problem. Uppgiften den här gången var att få ett ägg att klara fallet från en balkong två våningar upp. Eleverna delades in i grupper och varje grupp fick en låda med material. Här fanns bland annat kartonger, snöre, gummisnoddar, ballonger, sugrör, tidningspapper och bomull samt tejp. Ja, och så det råa ägget förstås.

– Vi har försökt att säga så lite som möjligt för att eleverna verkligen ska få testa sina egna idéer, säger läraren Ulrika Andersson.

Klassen begav sig till Gillersgården som lånade ut en lämplig balkong. En sista hand lades på konstruktionerna innan en elev i varje grupp gick upp till balkongen.

– Ägget ligger i den lite större kartongen. Vi har lagt bommul och papper här för att det ska bli mjukt, säger Joel Persson och visar äggets placering i mitten och hur gruppen skapat ett skyddshölje.

– Kartongen måste vara lätt och vi vill att den ska kunna flyga lite, säger Fahema Mohammet och pekar på ballongerna.

– Bommul och papper närmast ägget för att det ska landa mjukt. Men så har vi gjort som vingar på mjölkkartongen, för att få mer luftmotstånd. De blir också lite dekoration, säger Viktoria Granström.

– Ballongerna som vi satt fast ska också bli ett luftmotstånd, säger Emmilia Wall.

Spänningen är total när de sex kamraterna ger sig iväg in i huset och resten av klassen står kvar på marken. Alla blickar riktas mot balkongen. En efter en släpps konstruktionerna där äggen ligger och jublen låter inte vänta på sig när äggen håller. Joel Persson letar försiktigt fram ägget i bommulen som ligger närmast och undersöker det noga.

– Jo, det är helt, säger han och skiner upp.

Teknik i praktiken. Ägget, väl inbäddat i olika konstruktioner, släpptes från Gillersgårdens andra våning. Glädjen var total när det visade sig att äggen klarade fallet utan att skadas. BILD: BIRGITTA SKOGLUND
Det höll! Josefine Ståhl undersöker ägget och visar Emilia Södergård att skalet inte har en spricka.

Mer läsning

Annons