Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora besparingarför kulturskolan

Fritidsklubben Valhalla skärs ner kraftigt och fritidshemmet läggs ner. Det har bildningsnämnden beslutat.

Annons

Bildningsnämnden har gett i uppdrag till sin förvaltning att föreslå besparingar på en halv miljon kronor. Det motsvarar 1,3 heltidstjänster.

Lilla Kvarn rörs inte

Nämnden fick två förslag att ta ställning till. Förvaltningen förespråkade alternativet där både fritidsklubben Valhalla (åk 3-6) och Lilla kvarn (åk 6-gymnasiet) är kvar, men med lägre öppethållande.

Nämnden beslutade ändå att genomföra det andra alternativet. Det innebär att fritidsklubben Valhalla bara är öppet en eftermiddag i veckan under skolåret. Lilla kvarn rörs inte alls och har öppet fyra dagar i veckan.

Fritidshemmet Valhalla läggs ner och det finns med i båda förslagen. Barn med behov av skolbarnomsorg erbjuds plats i grundskolans motsvarande verksamhet.

Nämnden anser att verksamheten för äldre barn ska lämnas orörd, de är extra utsatta och har inte så många alternativ. Yngre barn däremot har ett större utbud i samhället och blir inte lika hårt drabbade anser nämnden.

Rektorn förvånad

Kulturskolans rektor Marianne Sörenson blir förvånad. Hennes uppfattning av uppdraget var att hitta en lösning där verksamheten upprätthölls för att man skulle kunna utöka den när ekonomin tillåter. Att reducera båda verksamheterna något hade därför varit bättre anser hon.

Tappar ungdomarna?

– Med öppethållade bara en dag i veckan på fritidsklubben Valhalla tappar vi förmodligen ungdomarna. Det blir svårt att få kontinuitet.

– Valhalla är också en mötesplats för barn från olika kulturer och har därmed en viktig integrerande och social funktion. Att bygga upp något kräver lånsiktighet, säger Marianne Sörenson.

Mer läsning

Annons