Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora enso misstänks för ha begått miljöbrott

Stora enso skog är anmäld misstänkt för brott mot miljöbalken. Bolaget har bland annat utfört skogsavverkning i två olika naturreservat utan tillstånd.

Annons
Misstänkt miljöbrott. Vid länsstyrelsens besök i naturreservatet Västeråsmossen pågick gallring. Nu är Stora enso anmäld misstänkt för brott mot miljöbalken. BILD: PRIVAT

I somras upptäckte en av länsstyrelsens förvaltare att någon hade kapat alla träd med reservatsmarkering intill Ställbergsmossen. Senare upptäcktes även att det pågick överträdelser mot reservatsbestämmelser i Västeråsmossens naturreservat. Båda reservaten ligger i Hällefors kommun.

Länsstyrelsen gjorde ett tillsynsbesök på Västeråsmossen i september och konstaterade att flera olika överträdelser mot reservatsföreskrifterna skett, bland annat gallring, dikesrensning och trumbyten i vägen samt avverkning av träd.

Någon dispens från reservatsföreskrifterna har inte sökts i något av fallen för de åtgärder som genomförts, konstaterar Magnus Eklund och Rolf Wedding på länsstyrelsen.

Båda naturreservaten ingår i det europeiska nätverket för skyddad natur, Natura 2000.

Sammantaget anser länsstyrelsen att åtgärderna kan vara straffbart och betecknas som otillåten miljöverksamhet. De anser att misstanke om brott mot miljöbalken finns och har överlämnat ärendet till Åklagarkammaren.

I ett pressmeddelande säger Petra Silfver, distriktschef i Hällefors, att Stora enso ser allvarligt på det inträffade. Flera fel har begåtts och Stora enso har brustit i hanteringen. Så snart man insåg detta har bolaget, enligt Silfver, agerat för att reparera skadorna.

– Nu har vi skärpt upp våra rutiner för skogliga åtgärder som utförs nära reservat, säger Silfver och tillägger att båda fallen uppmärksammats inom bolaget för att minimera risken för att det ska kunna hända igen.

Mer läsning

Annons