Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora Enso ska skjuta bävrar

Skogsföretaget Stora Enso har fått tillstånd av länsstyrelsen i Örebro att skjuta två bävrar i Hällefors kommun. Skyddsjakten genomförs för att hus vid ett vattendrag nära Grythyttan inte ska få vattenskador och för att en vägtrumma riskerar att täppas till av bävrarnas arbete.

Annons

Länsstyrelsen gav även klartecken att om det anses nödvändigt riva hela eller delar av en närliggande bäverhydda. Beslutet gäller dock inte bävrarnas boplats. Det tillståndet gäller fram till slutet av oktober.

Skjutit en bäver

Bo Melker Karlsson på markägaren Stora Enso berättar att de skjutit en av de två bävrarna. Jakten fortsätter efter den andra bävern, men det är oklart om den är kvar i området, förklarar Bo Melker.

På grund av bäverdammen vattenfylldes nyligen en källare i en fastighet strax norr om Grythyttan.

– Då tog jag beslutet att ansöka om skyddsjakt, säger Stora Ensos representant.

Jakten på bäver sker i gryning och skymning, tillägger han.

Tillåten jakttid

Stora Enso har tidigare skjutit flera andra bävrar i det aktuella området. Då har det skett under tillåten jakttid och något tillstånd för skyddsjakt har därför inte varit nödvändigt.

Enligt jaktförordningen får länsstyrelsen ge tillstånd till att bävers boplats eller dammbyggnad förstörs under perioden 1 september till 30 april. Tillstånd får bara lämnas om det är absolut nödvändigt för att förhindra ”avsevärda skador”, som det står i förordningen.

En lösning på problem med uppdämt vattendrag kan vara att lägga rör eller slang genom bävrarnas damm. För att vattnet då ska kunna passera och dammen kan då få stå kvar.

En mer långsiktig lösning i området norr om Grythyttan anses vara att bäverjakt bedrivs under ordinarie jakttid, enligt beslutet.

Rivning av en boplats och dammbyggnad under vinterhalvåret kan orsaka lidande för bävern. ”Is och lågt vattenstånd kan äventyra bäverns möjligheter att komma åt sitt matvedsförråd. Skyddsjakt under fredningstiden innebär även en risk att bäverungar görs föräldralösa”, skriver länsstyrelsen.

Mer läsning

Annons