Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Större barngrupper i förskolan

Barntätheten i kommunens förskola är hög både jämfört i riket och med jämförbara kommuner. Detta går ut över personalens möjligheter att möta barnens behov.

Annons

I en kvalitetsredovisning genomförd i Hällefors kommun framgår det klart att förskolan har minskat sina kostnader de senaste åren. Däremot har barnantalet ökat. Konsekvensen har blivit att barngrupperna blivit större. I dag har en personal ansvar över 6-7 barn. Riksgenomsnittet ligger på 5,4 barn per personal.

Anställda har framfört till bildningsnämnden att man önskar färre barn i grupperna. Det är nödvändigt om man ska kunna få tid för planering och reflektion som i sin tur ligger till grund för att kunna ta tillvara barnens behov och önskemål.

– Den nya läroplanen (träder i kraft hösten 2011) kommer att ställa högre krav, säger förskollärare Anna Ståhl.

För att kunna uppfylla kraven är minskade barngrupper nödvändigt anser personalen. Inte minst i dag då syskongrupperna 1-5 år består av framför allt barn i de lägsta åldrarna. På en önskelista som presenterats för bildningsnämnden tas bland annat ordentlig planerings- och utvärderingstid upp.

– Som vi enligt avtal har rätt till, säger Anna Ståhl.

När listan redovisades konstaterades att personalen inom förskolan upplever sin arbetssituation tuff.

– Då blir inte visionerna så stora heller, vi har mest tagit upp basala saker, säger Anna Ståhl.

All verksamhet inom bildningsområdet har haft och har fortfarande hårda sparbeting. Men för exempelvis grundskolans del handlar det om att anpassa sig till den kostym som råder. Där minskar antalet elever och personaltätheten är enligt kvalitetsredovisningen i stället högre jämfört med riksgenomsnittet.

Mer läsning

Annons