Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse när Ovako höll öppet hus

Ovako är kommunens största privata arbetsgivare, och i lördags öppnades den stora fabriken för allmänheten. Dagen möttes av stort intresse.

Annons

Svensk stålindustri, och inte minst företaget Ovako, har förändrats genom åren.

– Jag slutade här för elva år sedan, och det är mycket som inte är sig likt. Myc-ket är nytt, men mycket har också tagits bort, tyckte Kjell Bark som återsåg sitt gamla jobb.

Bröderna Hugo och Harry Edmark, fyra och fem år från Filipstad, hade följt med sin faster Malin Edmark som jobbar på Ovako i dag. De satt och lyste med sina ficklampor som de fått vid besöket.

– Det var väldigt mörkt på några ställen, tyckte Harry.

– Och väldigt varmt, sade Hugo.

De tyckte besöket var spännande och hade bland annat fått se en så kallad ross, en typ av stor truck som transporterar stänger.

Hög säkerhet

Säkerheten var hög och gästerna bussades runt på fabriksområdet. Överallt tog guider emot grupperna.

– Det var tio år sedan vi sist öppnade i den här omfattningen, och det har tagit ett tag att förbereda, berättade Bo Larsson, som är avgående personalchef på Ovako.

I valsverket görs fyrkantiga stålämnen om till stänger. Det 1800 kilo tunga stålämnet transporteras till Hällefors från skrotstålverket i Hofors. I en 280 meter lång byggnad värmer 80 gasolvärmare upp ämnena till 1200 grader. Det glödande stålet formas till runda stänger.

– Det är ungefär 35 grader här inne. Man blir van vid temperaturväxlingarna, berättade Stefan Östlund, som sedan 25 år jobbar som ställare vid valsverket. Hans uppgift är att se till att stängerna blir riktigt runda och inte ovala.

Bullrig miljö

Det bullrar från valsverket och slamrar när stängerna slår emot varandra, så alla gästerna försågs med hjälmar och hörselskydd.

På den så kallade Ceax-avdelningen presenterades hur stålstängerna förädlas efter att de valsats. Det är en av fabrikens största avdelningar, med ett 70-tal anställda på femskift. Genom härdning och slipning anpassas stålet till vad kunden kan behöva, om det nu ska användas till kullager, axlar till bilar eller bergborrar.

– Ovakos nisch är rent stål som håller hög kvalitet, det får inte spricka, berättade Anders Henström, som är vd på Ovako i Hällefors.

Rundvandringens sista anhalt var Preco, där automatiska robotar kapar stängerna till önskade storlekar för kundens produktion.

– Det här är en av de avdelningar som Ovako utvecklar mest, berättade Anders Henström.

Sammantaget blev det en lyckad öppet hus-dag.

– Vi har haft minst 500 gäster i dag och det har varit roligt att träffa alla, både nuvarande och tidigare anställda, konstaterade Phetra Ericsson, som fick en rivstart på sitt nya jobb som Ovakos personalchef.

Mer läsning

Annons