Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strategi för Hällefors kommunföreslås att skrotas

Strategidokukmentet med fokus på måltid, design och teknik vill den politiska ledningen i Hällefors ska upphöra att gälla. Det ska ersättas med koalitionens måldokument.

Annons

Utan diskussion klubbade majoriteten i kommunstyrelsen igenom förslaget att dokumentet Strategi för Hällefors kommun från 2003 upphör att gälla. Koalitionens (S, HOB, C, V) har sammanställt mål för mandatperioden 2011-2014 som föreslås bli gällande måldokument för kommunen.

De båda dokumenten skiljer sig markant från varandra. Strategin från 2003 är på 17 sidor och beskriver en vision och ett långsiktigt arbete i kommunen. Ett tiopunktsprogram presenteras där måltid, design och teknik är profilområden. Bilden av Hällefors tas upp liksom berättelsen om det nya Hällefors. En populärversion av strategin togs fram i form av en broschyr med rubriken Från bruksort till kunskapssamhälle i syfte att användas till marknadsföring.

Mål för mandatperioden 2011-2014 som ska gälla i stället har en helt annan utformning. På tre sidor, med rubriken Hela Hällefors ska leva, är det mesta skrivet i punktform som inriktningsmål (4 års perspektiv) och resultatmål (1 års perspektiv).

Ks-ordförande Ritha Sörling (S) säger att strategidokumentet från 2003 lämnar man nu bakom sig, men det förminskar inte värdet av de tre profilområdena.

– Vi anser att vi måste jobba med fler områden. Strategidokumentet har begränsat oss.

Någon ny strategi har koalitionen inte diskuterat men däremot ett målarbete som sträcker sig framåt. Där ska en bild av hur framtiden kan te sig tas fram.

– Bilden av Hällefors ska vara levande. Alla som bor och verkar i kommunen ska jobba tillsammans för att skapa en bra bild av Hällefors.

Sörling anser att strategidokumentet inte lever upp till detta utan har brister.

I strategin står att ett nyckelord är tålamod. Här sägs att förändringsarbete tar tid och de långsiktiga effekterna syns först om 10-20 år.

Åtta år har gått. Har ni gett upp tålamodet?

– Nej, men vi jobbar på ett helt nytt sätt.

Mer läsning

Annons