Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strid om pengar i Folkets hus-förening

Oenighet råder inom Grythyttans Folkets hus-förening. Inte heller nu har beslut om andelarna kunnat fattas.

Annons

Skilda uppfattningar råder kring Folkets hus-föreningens framtid i Grythyttan. En nedläggning har diskuterats, men då är frågan vad som ska hända med pengarna från försäljningen av Folkets hus-fastigheten år 2000. Det rör sig om drygt 300 000 kronor.

Ett förslag är att andelarna, som ursprungligen kostade 10 kronor styck, fördelas mellan 30-talet andelsägare. Ett annat att en fond skapas där pengarna delas ut bland barn och unga i bygden.

Sture Beckman, andelsägare och styrelseledamot, har tidigare framhållit att det finns en moralisk aspekt man bör ta hänsyn till. Människor som en gång startade Folkets hus-föreningen i början av 30-talet och byggde fastigheten hade en solidarisk och samhällig tanke.

– Kommunen har stöttat verksamheten ekonomiskt, bland annat för att förhindra en konkurs. Det handlar om allmänna medel, säger Beckman.

Att pengarna ska hamna i privata fickor anser Beckman är fel.

Sedan diskussionen påbörjade har ordföranden hoppat av och vice ordförande Kari Pavvonen tagit vid. Han vill inte uttala sig alls om vad som hittills sagts.

– Inget beslut är fattat. Det sker i maj.

Ska andelarna delas ut krävs en likvidation av föreningen. Detta kräver i sin tur ytterligare ett möte där beslutet om utdelning fattas med kvalificerad majoritet, att 75 procent av andelsägarna är överens.

Enligt Sture Beckman har över 50 procent av andelsägarna hittills uttalat viljan att föreningen läggs ner och pengarna fördelas.

– Det sista är inte sagt än, men visst är jag besviken på inställningen. Största förlorarna i detta är framtidens unga, säger Sture Beckman.

Mer läsning

Annons