Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenter från Chalmerstjuvstartade isfestivalen

En boplats för hobbitar var uppgiften när designstuderande från Chalmers i Göteborg samlades på Sörälgen för att jobba i is.

Annons
Is och värme. Det ska bli en braskamin. Jonas Cristiansson från Chalmers i Göteborg var en av studenterna som tjuvstartade isfestivalen Isstjärnan i Sikfors.

De tjuvstartade den kommande isfestivalen Isstjärnan som startar 5 februari vid badplatsen Kaffesumpen. Det var inte första gången som studenter från Chalmers stod på Sörälgens is, men för den här gruppen var det premiär. Studenterna besöker Formens hus i Hällefors och har isskulptering som praktisk uppgift på programmet. Läraren Ralf Rosenberg hade gett korta instruktioner och nu är det full fart. De 28 eleverna har bara några timmar på sig att nå resultat.

– En igloo ska det bli, meddelar Pantea Marande, Josefin Sohl och Karin Ljungberg i en av grupperna.

Att jobba i is är annorlunda tycker trion, men lättare än de hade föreställt sig.

– Men det beror också på vad man vill uppnå. Isen kräver en hel del bearbetning, säger Josefin.

För Sara Alpsten och Sofie Canerva var det självklart direkt att göra en hobbit-soffa.

– Materialet är snällt att jobba i, lättarbetat. Men man får inte ta i för hårt, då kan allt gå sönder. Men det känns som man skulle kunna göra vad som helst, säger Sofie.

En braskamin i is låter motsägelsefullt men Anna Viggedal, Jonas Cristiansson och Bastian Sandoval vill skapa en hemtrevlig känsla och värmekällan är hjärtat i en boning förklarar de.

– Här ska vi hugga ut för att kunna ställa in ett ljus, säger Jonas och pekar på strecken i tusch som visar hur braskaminen ska se ut.

– Det kommer att bli häftigt i kväll när vi tänder och det är mörkt, säger Anna.

Med intensitet och energi hugger, sågar och formar eleverna sina skulpturer. Och detta är bara början på så mycket mer. Isfestivalen, den tredje i raden, kommer att bjuda på bland annat ett isdomino med målet att komma med i Guinness rekordbok.

För småväxta. En hobbit-soffa är målet. Sara Alpsten och Sofie Canerva, designelever från Chalmers i Göteborg, bidrar till uppgiften att skapa en boplats för hobbitar.
Nyckfullhet. Att jobba i is kräver viss omtanke. Det är lätt att materialet spricker. Jonas Christiansson och Bastian Sandoval jobbar på en braskamin.
Flyktigt. Skapelserna i is är temporära och kommer försvinna. Det ger möjligheter att tänka öppet tycker Pantea Marandi, Josefin Sohl och Karin Ljungberg. BILD: BIRGITTA SKOGLUND

Mer läsning

Annons